Technika

Arizona a teljes területéről kitiltja az Uber önvezető autóit

2018.03.27. - 19:33  |  Nincs hozzászólás

A március 18-ai halálos kimenetelű gázolás okán Arizona állam nem látja többé szívesen a baleset felelősét, tehát az Uber önvezető autóit – jelentette ki Doug Ducey, állam kormányzója.

Ahogy azt korábban már megírtuk, március 18-án este 10 órakor az Uber egy önvezető autója Arizona államban halálra gázolt egy az úttesten szabálytalanul átkelő nőt. Ez volt az első alkalom a történelemben, hogy egy önvezető jármű halálos kimenetelű balesetet okozott.

Doug Ducey hétfőn üzenetet írt az Uber CEO-jának, Dara Khosrowshahinak:

„Mint kormányzó első számú kötelességem fenntartani a közbiztonságot. Mindig nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy javítsuk a közbiztonságok, és azt gondoltuk az önvezető autók is ezt a célt szolgálják. A március 18-án bekövetkezett incidens azonban nem felel meg ezeknek az elvárásoknak (...) Az állam embereinek javát szolgálom, amikor arra szólítom fel Arizona közlekedésért felelős osztályát, hogy függesszék fel az Uber arra való engedélyét, hogy önvezető autóikat forgalomban teszteljék.”

Közvetlenül a baleset után az Uber autómatikusan felfüggesztette az önvezető járművek forgalmi tesztelését a nemzet teljes területén.

De ami igazán érdekes az az, hogy Ducey egyetlen vállalatra szabott ki büntetést: az Uberre.  A Waymo, General Motors, Mobileye és számos más önvezető autókat gyártó vállalat is teszteli a járműveit Arizona területén, a baleset után Ducey tehát akár úgy is dönthetett volna, hogy kitiltja az összeset, de nem így tett. Ezzel szemben továbbra is engedélyezi a többi vállalat nyílt terepes teszteléseit, csak az Uber lesz kitiltva.

Sőt, azok a vállalatok amelyek továbbra is tesztelhetik autóikat arra is engedélyt kaptak, hogy a közeljövőben eg magasabb szintre léptessék a tesztelési folyamatokat.  Kevesebb, mint három héttel a baleset előtt Ducey írásos engedélyt adott a vállalatok számára, hogy az önvezető autóikat vezető jelenléte nélkül is tesztelhessék.

Továbbra is lehetséges, hogy más államok is beállnak a sorba és a baleset eredményeként felfüggesztik az Uber, vagy más vállalatok tesztelési folyamatát. De egyelőre úgy tűnik a baleset keltette félelmek nem gátolják az autonóm járműtechnológia fejlődését.

Forrás: https://futurism.com

Rovat további cikkei

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Új technológiával próbálják még hatékonyabbá és gördülékenyebbé...

A sorozatgyártásban alkalmazott rendszerek, struktúrák és folyamatok...

2018.11.23. - 15:42 tovább »

Százezer eurót kap a legjobb európai villamosenergia-tárolással...

Nemzetközi pályázatot hirdetett a fenntartható energiával foglalkozó...

2018.11.04. - 19:20 tovább »

Friss cikkek

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »