Uncategorized

A Föld forgásának lassulása okozhat földrengéseket?

2017.11.22. - 13:32  |  Nincs hozzászólás

Valószínűleg senki sem érezte, de néha a Föld forgása lelassul. Persze ezek a sebesség változások elenyészők, talán egy-két milliszekundum eltérésre lehet számítani. Két geológus viszont úgy véli, hogy emiatt az apró lassulás miatt jövőre sokkal durvább földregésekre lehet számítani.

A tudósok már évtizedek óta tudnak arról, hogy a Föld forgási sebessége nem állandó. Egyik nap nyerünk egy milliszekundumot, másik nap veszítünk egyet. Azonban úgy tűnik, hogy ezeknek a jelentéktelennek tűnő változásoknak komoly következményei lehetnek. Egy ilyen apró eltérés is hatalmas energiát szabadíthat fel a föld alatt. Ezt pedig egy tanulmányban közölte a Montanai Egyetemről Rebecca Bendick és a Coloradoi Egyetemről Roger Bilham.

A Föld forgásának lassulásai az elmúlt évszázadban egybeestek a hetes, vagy annál magasabb magnitúdójú földrengésekkel. "A Föld öt évvel előbb szól, hogy földrengés lesz." - mondta Bilham. A lassulási periódusokban a Földön átlagosan 2-5-tel több földrengés van, mint átlagosan, de ezek csak a lassulást követően következnek be.

earthquake1

A Föld belsejében lévő olvadt vas áramlása nem egyenletes. Ennek köszönhetően történik meg néha ez a lassulás, aminek következtében a Föld mágneses mezeje is kissé meg tud görbülni. A Föld az egyenlítőnél 460 méter/másodperces sebességgel forog, "ekkora sebességnél abszurd lenne nem azt gondolni, hogy a szilárd réteg és a folyékony mag sebességének eltéréséből adódó erőhatások nem okozhatnak földrengéseket." - írja a Science Magazine.

Bendick szerint is örültnek hangzik az elméletük, de mind a ketten elhivatottak. James Dolan, a Dél-Kliforniai Egyetem geológusa szerint, ha tényleg úgy van, ahogy Bendick és Bilham állítja, akkor öt éven belül kiderül. A kutatás alapján ugyanis már 2018-tól kezdve átlagosan öttel több nagy földregésre kell számítani, de ha igaz, amit állítanak, akkor lesz egy új módszerünk, hogy ezekre előre fel tudjunk készülni.

Forrás: http://www.sciencemag.org/

Rovat további cikkei

A kávéfogyasztás védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

Egy kanadai kutatás szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet...

2018.11.09. - 16:12 tovább »

Szakértő: a klímaváltozás is okozhatta a poloskainváziót

A klímaváltozás és a globális kereskedelem is okolható az elmúlt hetek...

2018.10.24. - 09:22 tovább »

PET Kupa: kihívások és sikerek

Idén augusztusban 6. alkalommal szálltak vízre lelkes önkéntesek, hogy a...

2018.09.30. - 15:09 tovább »

Friss cikkek

Megkezdte működését a MET-csoport százhalombattai naperőműve

Megkezdte a kereskedelmi termelést a MET százhalombattai naperőműve a...

2018.11.07. - 10:23 tovább »

Százezer eurót kap a legjobb európai villamosenergia-tárolással...

Nemzetközi pályázatot hirdetett a fenntartható energiával foglalkozó...

2018.11.04. - 19:20 tovább »

A Siemens megkezdte az autonóm járművek valós körülmények közötti...

A kutatási projekt és a valós körülmények közötti tesztelés során a...

2018.10.28. - 09:38 tovább »