Uncategorized

A Föld forgásának lassulása okozhat földrengéseket?

2017.11.22. - 13:32  |  Nincs hozzászólás

Valószínűleg senki sem érezte, de néha a Föld forgása lelassul. Persze ezek a sebesség változások elenyészők, talán egy-két milliszekundum eltérésre lehet számítani. Két geológus viszont úgy véli, hogy emiatt az apró lassulás miatt jövőre sokkal durvább földregésekre lehet számítani.

A tudósok már évtizedek óta tudnak arról, hogy a Föld forgási sebessége nem állandó. Egyik nap nyerünk egy milliszekundumot, másik nap veszítünk egyet. Azonban úgy tűnik, hogy ezeknek a jelentéktelennek tűnő változásoknak komoly következményei lehetnek. Egy ilyen apró eltérés is hatalmas energiát szabadíthat fel a föld alatt. Ezt pedig egy tanulmányban közölte a Montanai Egyetemről Rebecca Bendick és a Coloradoi Egyetemről Roger Bilham.

A Föld forgásának lassulásai az elmúlt évszázadban egybeestek a hetes, vagy annál magasabb magnitúdójú földrengésekkel. "A Föld öt évvel előbb szól, hogy földrengés lesz." - mondta Bilham. A lassulási periódusokban a Földön átlagosan 2-5-tel több földrengés van, mint átlagosan, de ezek csak a lassulást követően következnek be.

earthquake1

A Föld belsejében lévő olvadt vas áramlása nem egyenletes. Ennek köszönhetően történik meg néha ez a lassulás, aminek következtében a Föld mágneses mezeje is kissé meg tud görbülni. A Föld az egyenlítőnél 460 méter/másodperces sebességgel forog, "ekkora sebességnél abszurd lenne nem azt gondolni, hogy a szilárd réteg és a folyékony mag sebességének eltéréséből adódó erőhatások nem okozhatnak földrengéseket." - írja a Science Magazine.

Bendick szerint is örültnek hangzik az elméletük, de mind a ketten elhivatottak. James Dolan, a Dél-Kliforniai Egyetem geológusa szerint, ha tényleg úgy van, ahogy Bendick és Bilham állítja, akkor öt éven belül kiderül. A kutatás alapján ugyanis már 2018-tól kezdve átlagosan öttel több nagy földregésre kell számítani, de ha igaz, amit állítanak, akkor lesz egy új módszerünk, hogy ezekre előre fel tudjunk készülni.

Forrás: http://www.sciencemag.org/

Rovat további cikkei

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

Dél-Afrika nemzeti katasztrófaként kezeli az ivóvíz-krízist

Tovább tombol a szárazság Dél-Afrikában, ezzel a világ első olyan...

2018.02.13. - 13:00 tovább »

Friss cikkek

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »

Bemutatkozik a Big Buddy Bike

Az kis, elektromos járművek elképesztően népszerűek tudnak lenni, hát...

2018.02.16. - 11:00 tovább »

Trump keményen megnyírbálja a klímakutátás büdzséjét

Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban. Ezt...

2018.02.16. - 09:00 tovább »