Uncategorized

A Föld forgásának lassulása okozhat földrengéseket?

2017.11.22. - 13:32  |  Nincs hozzászólás

Valószínűleg senki sem érezte, de néha a Föld forgása lelassul. Persze ezek a sebesség változások elenyészők, talán egy-két milliszekundum eltérésre lehet számítani. Két geológus viszont úgy véli, hogy emiatt az apró lassulás miatt jövőre sokkal durvább földregésekre lehet számítani.

A tudósok már évtizedek óta tudnak arról, hogy a Föld forgási sebessége nem állandó. Egyik nap nyerünk egy milliszekundumot, másik nap veszítünk egyet. Azonban úgy tűnik, hogy ezeknek a jelentéktelennek tűnő változásoknak komoly következményei lehetnek. Egy ilyen apró eltérés is hatalmas energiát szabadíthat fel a föld alatt. Ezt pedig egy tanulmányban közölte a Montanai Egyetemről Rebecca Bendick és a Coloradoi Egyetemről Roger Bilham.

A Föld forgásának lassulásai az elmúlt évszázadban egybeestek a hetes, vagy annál magasabb magnitúdójú földrengésekkel. "A Föld öt évvel előbb szól, hogy földrengés lesz." - mondta Bilham. A lassulási periódusokban a Földön átlagosan 2-5-tel több földrengés van, mint átlagosan, de ezek csak a lassulást követően következnek be.

earthquake1

A Föld belsejében lévő olvadt vas áramlása nem egyenletes. Ennek köszönhetően történik meg néha ez a lassulás, aminek következtében a Föld mágneses mezeje is kissé meg tud görbülni. A Föld az egyenlítőnél 460 méter/másodperces sebességgel forog, "ekkora sebességnél abszurd lenne nem azt gondolni, hogy a szilárd réteg és a folyékony mag sebességének eltéréséből adódó erőhatások nem okozhatnak földrengéseket." - írja a Science Magazine.

Bendick szerint is örültnek hangzik az elméletük, de mind a ketten elhivatottak. James Dolan, a Dél-Kliforniai Egyetem geológusa szerint, ha tényleg úgy van, ahogy Bendick és Bilham állítja, akkor öt éven belül kiderül. A kutatás alapján ugyanis már 2018-tól kezdve átlagosan öttel több nagy földregésre kell számítani, de ha igaz, amit állítanak, akkor lesz egy új módszerünk, hogy ezekre előre fel tudjunk készülni.

Forrás: http://www.sciencemag.org/

Rovat további cikkei

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Sötétben világító növényeivel nyert innovációs díjat egy magyar...

Sötétben világító növényeivel nyert növényinnovációs...

2018.05.02. - 08:20 tovább »

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

2018.04.26. - 12:20 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »