Uncategorized

A Föld forgásának lassulása okozhat földrengéseket?

2017.11.22. - 13:32  |  Nincs hozzászólás

Valószínűleg senki sem érezte, de néha a Föld forgása lelassul. Persze ezek a sebesség változások elenyészők, talán egy-két milliszekundum eltérésre lehet számítani. Két geológus viszont úgy véli, hogy emiatt az apró lassulás miatt jövőre sokkal durvább földregésekre lehet számítani.

A tudósok már évtizedek óta tudnak arról, hogy a Föld forgási sebessége nem állandó. Egyik nap nyerünk egy milliszekundumot, másik nap veszítünk egyet. Azonban úgy tűnik, hogy ezeknek a jelentéktelennek tűnő változásoknak komoly következményei lehetnek. Egy ilyen apró eltérés is hatalmas energiát szabadíthat fel a föld alatt. Ezt pedig egy tanulmányban közölte a Montanai Egyetemről Rebecca Bendick és a Coloradoi Egyetemről Roger Bilham.

A Föld forgásának lassulásai az elmúlt évszázadban egybeestek a hetes, vagy annál magasabb magnitúdójú földrengésekkel. "A Föld öt évvel előbb szól, hogy földrengés lesz." - mondta Bilham. A lassulási periódusokban a Földön átlagosan 2-5-tel több földrengés van, mint átlagosan, de ezek csak a lassulást követően következnek be.

earthquake1

A Föld belsejében lévő olvadt vas áramlása nem egyenletes. Ennek köszönhetően történik meg néha ez a lassulás, aminek következtében a Föld mágneses mezeje is kissé meg tud görbülni. A Föld az egyenlítőnél 460 méter/másodperces sebességgel forog, "ekkora sebességnél abszurd lenne nem azt gondolni, hogy a szilárd réteg és a folyékony mag sebességének eltéréséből adódó erőhatások nem okozhatnak földrengéseket." - írja a Science Magazine.

Bendick szerint is örültnek hangzik az elméletük, de mind a ketten elhivatottak. James Dolan, a Dél-Kliforniai Egyetem geológusa szerint, ha tényleg úgy van, ahogy Bendick és Bilham állítja, akkor öt éven belül kiderül. A kutatás alapján ugyanis már 2018-tól kezdve átlagosan öttel több nagy földregésre kell számítani, de ha igaz, amit állítanak, akkor lesz egy új módszerünk, hogy ezekre előre fel tudjunk készülni.

Forrás: http://www.sciencemag.org/

Rovat további cikkei

Víz alatti étterem épül Norvégiában

Sok étteremben vannak hatalmas akváriumok, ahol halak úszkálnak békésen....

2017.11.28. - 22:28 tovább »

Szőnyegeket tervezett a klímaváltozásról

A klímaváltozás korunk egyik legégetőbb kérdése, hiszen most jutottunk...

2017.11.28. - 06:30 tovább »

H&M ruhák, mint energiaforrás?

Svédország egyik erőműve elhatározta, hogy 2020-ra már nem használ...

2017.11.27. - 13:06 tovább »

Friss cikkek

Önmegsemmisítő drónokat tesztel az Amazon

Az Amazon már jó ideje kísérletezik azzal, hogy még olcsóbbá tegye a...

2017.12.06. - 17:56 tovább »

A Google már most 100%-ig megújuló energián fut

Az elmúlt években több nagyvállalat is bejelentette, hogy valamilyen módon...

2017.12.06. - 10:58 tovább »

Csernobilt beépítik napelemekkel

Egy cég szeretné átalakítani Csernobilt egy napelem farmmá, hogy a...

2017.12.05. - 09:00 tovább »