Zöld építészet

Modern erdei ösvény Kína egyik legzöldebb városában

2017.07.17. - 00:51  |  Nincs hozzászólás

Fucsou-ban, Kínában egy hatalmas szubtrópusi erdő húzódik, ami kedvelt célpontja volt a helyi kirándulóknak. A szingapúri LOOK Architects csapata végre befejezte a sokak által várt gyönyörű sétány első részét, ami egy lenyűgöző útra invitál az erdőn át.

A sétány kinézete sokat kölcsönöz a kínai kultúrában ismert sárkányok alakjából. Az út helyenként úgy néz ki, mintha egy sárkány ereszkedne le a Jinniushan hegyről. A 19 kilométeres út remek lehetőséget biztosít azoknak a városlakóknak, akik újra meg szeretnék találni a kapcsolatot a természettel, és a sétány ezt kétség kívül megadja mindenkinek, hiszen a város peremén vezet, keresztül a zöldellő természeten.

út12

út10

Köszönhetően a szubtrópusi éghajlatnak, Fucsien tartomány fővárosa, Fucsou Kína egyik legzöldebb városa, ami arról híres, hogy sok bunyan fa díszíti a város útjait. A Fucsou Erdei Ösvény még egy lépéssel közelebb hozza a természetet a városhoz. A sétány meg van emelve, helyenként kísértetiesen hasonlít a Kínai Nagy Falhoz a látványa, magáról az útról pedig lélegzet elállító látvány nyílik a Junniushan hegyet betakaró erdő lombkoronáira, a városra, és a mögötte fekvő hegyekre.

út9

út4

A projekt leírásában szerepel, hogy "az egyedi városi összekötő hálózat lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek könnyebben elérhessék ezeket a helyeket. Azzal, hogy közelebb hozzuk a természetet a városhoz, növelhetjük a városiak életminőségét." A projekt egy másik fő célja az volt, hogy a Jinniushan hegyben, katonai erődök, és temetkezési helyek miatt elérhetetlenné vált helyekre is eljuthassanak a helyiek. Emiatt létrehoztak egy látogatóközpontot, ami a régi kőfejtő helyén kapott helyet.

út8

út11

A sétányra tíz helyen lehet felmenni, és minden bejárat kapott egy egyedi, szemkápráztató dizájnt, mint például a Jinniushan beltéri sport központ épületéből nyíló bejáratnál elhelyezett 24 méter széles spirális rámpa. A tervezők kifejezetten figyeltek, hogy a sétány ne törje ketté a természetet, és ne egy steril útként válassza el az embereket az erdőtől. Így az ösvény kapott számtalan pihenőt, kilátót, teaházat, de még mosdókat is helyeztek el, hogy azért a kényelem se szűnjön meg. A tervezők szintén gondoltak a kínai emberek modern életvitelének fontosságára is, így a teljes sétányon ingyenes WiFi elérhetőség van, és érintőképernyős információs táblák.

És persze, ha ilyen odaadással figyeltek arra, hogy se a természet se az emberek rendje ne törjön meg, már szinte mondani sem kell, de a projekt alatt komoly szempont volt a természet védelme és konzerválása. A sétány moduláris módon lett építve, így az bármikor átalakítható, ha gondok adódnának. A Fucsou Erdei Ösvényt várhatóan valamikor jövőre fejezik be teljesen, és akkor bárki ellátogathat majd a Junniushan hegy erdejébe.

Forrás: http://www.archdaily.com/

Rovat további cikkei

Kevesebb pénzünk szökik el a falakon

Megduplázódott a családi házakra kerülő szigetelések vastagsága az...

2018.07.02. - 09:56 tovább »

Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha...

2018.05.15. - 12:57 tovább »

A világ legnagyobb egyetlen kupolából álló trópusi üvegházát tervezik...

Észak-Franciaország nem kifejezetten egy trópusi paradicsom, de egy kis...

2018.03.25. - 14:14 tovább »

Friss cikkek

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »