Zöld építészet

Modern erdei ösvény Kína egyik legzöldebb városában

2017.07.17. - 00:51  |  Nincs hozzászólás

Fucsou-ban, Kínában egy hatalmas szubtrópusi erdő húzódik, ami kedvelt célpontja volt a helyi kirándulóknak. A szingapúri LOOK Architects csapata végre befejezte a sokak által várt gyönyörű sétány első részét, ami egy lenyűgöző útra invitál az erdőn át.

A sétány kinézete sokat kölcsönöz a kínai kultúrában ismert sárkányok alakjából. Az út helyenként úgy néz ki, mintha egy sárkány ereszkedne le a Jinniushan hegyről. A 19 kilométeres út remek lehetőséget biztosít azoknak a városlakóknak, akik újra meg szeretnék találni a kapcsolatot a természettel, és a sétány ezt kétség kívül megadja mindenkinek, hiszen a város peremén vezet, keresztül a zöldellő természeten.

út12

út10

Köszönhetően a szubtrópusi éghajlatnak, Fucsien tartomány fővárosa, Fucsou Kína egyik legzöldebb városa, ami arról híres, hogy sok bunyan fa díszíti a város útjait. A Fucsou Erdei Ösvény még egy lépéssel közelebb hozza a természetet a városhoz. A sétány meg van emelve, helyenként kísértetiesen hasonlít a Kínai Nagy Falhoz a látványa, magáról az útról pedig lélegzet elállító látvány nyílik a Junniushan hegyet betakaró erdő lombkoronáira, a városra, és a mögötte fekvő hegyekre.

út9

út4

A projekt leírásában szerepel, hogy "az egyedi városi összekötő hálózat lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek könnyebben elérhessék ezeket a helyeket. Azzal, hogy közelebb hozzuk a természetet a városhoz, növelhetjük a városiak életminőségét." A projekt egy másik fő célja az volt, hogy a Jinniushan hegyben, katonai erődök, és temetkezési helyek miatt elérhetetlenné vált helyekre is eljuthassanak a helyiek. Emiatt létrehoztak egy látogatóközpontot, ami a régi kőfejtő helyén kapott helyet.

út8

út11

A sétányra tíz helyen lehet felmenni, és minden bejárat kapott egy egyedi, szemkápráztató dizájnt, mint például a Jinniushan beltéri sport központ épületéből nyíló bejáratnál elhelyezett 24 méter széles spirális rámpa. A tervezők kifejezetten figyeltek, hogy a sétány ne törje ketté a természetet, és ne egy steril útként válassza el az embereket az erdőtől. Így az ösvény kapott számtalan pihenőt, kilátót, teaházat, de még mosdókat is helyeztek el, hogy azért a kényelem se szűnjön meg. A tervezők szintén gondoltak a kínai emberek modern életvitelének fontosságára is, így a teljes sétányon ingyenes WiFi elérhetőség van, és érintőképernyős információs táblák.

És persze, ha ilyen odaadással figyeltek arra, hogy se a természet se az emberek rendje ne törjön meg, már szinte mondani sem kell, de a projekt alatt komoly szempont volt a természet védelme és konzerválása. A sétány moduláris módon lett építve, így az bármikor átalakítható, ha gondok adódnának. A Fucsou Erdei Ösvényt várhatóan valamikor jövőre fejezik be teljesen, és akkor bárki ellátogathat majd a Junniushan hegy erdejébe.

Forrás: http://www.archdaily.com/

Rovat további cikkei

Otthonok használt konténerekből – Galéria

Lenyűgöző dolog, ha az emberek újra fel tudnak használni bizonyos...

2018.02.04. - 10:00 tovább »

100 méter magas légtisztító torony épült Kínában

Hszian városában, Kínában az év elején adtak át egy közel 100 méter...

2018.01.28. - 13:19 tovább »

Régi vízvezetékekből otthont teremtett az építész

Az utóbbi évtizedben az úgynevezett mikor-lakhatás, vagyis a kreatívan és...

2018.01.27. - 17:31 tovább »

Friss cikkek

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »