Zöld építészet

A frankfurti diákok a jövőben ilyen fadobozokban lakhatnak

2017.11.05. - 16:17  |  Nincs hozzászólás

A magas lakásárak tőlünk nyugatabbra is komoly gondokat okoznak, főleg az egyetemisták körében, akik körül rengetegen nem engedhetnek meg maguknak egy lakást. Frankfurtban álltak elő egy forradalmi ötlettel, hogy ezt orvosolják.

Egy frankfurti közösségi ház farostlemezekből összeállított, 7,2 négyzetméteres szobákba várják a diákokat, akik a magas árak miatt nem tudnak hol lakni. A ház a Cubity nevet kapta, és az elrendezése lényegében pont olyan, akár egy kollégiumé. A szobákban van egy fürdőszoba, vécével, egy asztallap és egy szekrény, aminek teteje ágyként funkcionál. A szobákon kívül pedig egy közös konyha, egy étkező, továbbá egy nagy közösségi tér.

frankfurt2

A Cubity a Darmstadt Technical University projektje. Egy sorozatban gyártható lakásokkal foglalkozó cégnek csinálják a Cubity-t, ami egy 16x16 méteres épület. Belül összesen 12 szoba van, plusz az említett közösségi részek. A ház energia ellátását a tetőn lévő napelemek és a környezettudatos épülettervezés biztosítja, ami olyannyira hatékony, hogy jelenleg több energiát termelnek, mint amennyit felhasznál.

Ez még nem egy végleges épület, a modellt egyelőre csak tesztelik, és már most vannak előre látható gondok, amiket orvosolni kell. Először is, a ház nyáron nagyon felmelegszik, és rendkívül nehéz lehűteni, továbbá a szobák válaszfalaként használt, olcsó és könnyen használható farostlemezeknek van egy komoly hátránya, mégpedig hogy ezek rossz hangszigetelők, ami állítólag már több vitát idézett elő az ott lakó egyetemisták között.

Ha azonban ezeket sikeresen kijavítják, egy valóban forradalmi dologgal állhatunk szemben. Egy szoba ára havonta 250 euró, átszámítva ez 78 ezer forint, de ez frankfurti viszonylatban rendkívül olcsónak számít, főleg ha az ottani lakásárakhoz viszonyítjuk azt. A Cubity akár meg is oldhatja a nagyobb egyetemek otthonául szolgáló városok albérlet problémáit, de biztos, hogy enyhítene a helyzeten.

Forrás: https://www.thelocal.de/

Rovat további cikkei

Otthonok használt konténerekből – Galéria

Lenyűgöző dolog, ha az emberek újra fel tudnak használni bizonyos...

2018.02.04. - 10:00 tovább »

100 méter magas légtisztító torony épült Kínában

Hszian városában, Kínában az év elején adtak át egy közel 100 méter...

2018.01.28. - 13:19 tovább »

Régi vízvezetékekből otthont teremtett az építész

Az utóbbi évtizedben az úgynevezett mikor-lakhatás, vagyis a kreatívan és...

2018.01.27. - 17:31 tovább »

Friss cikkek

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »