Zöld építészet

Régi vízvezetékekből otthont teremtett az építész

2018.01.27. - 17:31  |  Nincs hozzászólás

Az utóbbi évtizedben az úgynevezett mikor-lakhatás, vagyis a kreatívan és hatékonyan kihasznált kis lakások, háazk igen népszerűvé váltak. Mondhatni itt van a nyakunkon egy új, kis méretű városi lakás korszaka.

Mostani cikkünk is egy ilyen, új koncepciót mutat be, ez a James Law Cybertecture által tervezett Open Tube House, magyarul Nyitott Cső Ház. A lakás sajátossága, hogy újrahasznosított beton csöveket használ a ház vázának. A belteret rendkívül hatékonyan használták ki, és mivel a cső sem drága, plusz sok berendezés sem fér el a lakásban kifejezetten olcsó lakást biztosít azon fiatalok számára, akik kínkeservesen válogatnak az egyre növekvő ingatlanárak között, amik Európa és Amerika nagyvárosaiban jellemző.

A projektet nem rég mutatták be Hong Kongban. A csövek, amik lényegében a ház “falait” adják újrahasznosított beton vízvezetékekből vannak, átmérőjük pedig 2,5 méter. A csöveket úgy tervezték és rendezték be, hogy azok egy vagy két embernek is elégséges helyet biztosítsanak, ami a közel 16 négyzetméteres lakóterületet figyelembe véve meglehetősen jól sikerült. A beltér minden szükséges résszel rendelkezik. Van egy nappali egy kanapéval, ami ággyá alakítható, egy mini hűtőszekrény, fürdőszoba, zuhanyzó, és rengeteg tárolószekrény a ruhák és egyéb tárgyak tárolására.

OpodTubeHousing16-1020x610

James Law, a cső házakat tervező építész elmondta, hogy ezeket az otthonokat két fontos dolog is ihlette. Egyrészről azoknak a fiataloknak szeretett volna egy remek alternatívát nyújtani, akik nem tudnak a sűrűn lakott városokban lakást találni maguknak a folyamatosan növekvő árak miatt, továbbá a világ kormányainak is lehetőséget nyújt, hogy elérhető áron kínáljon lakhatást a rászorulóknak. Ugyan nem igeazán nevezhetőek könnyűnek a maguk 22 tonnájával, de a csőből fakadóan az építésre gyakorlatilag nem szorul, ráadásul szintén a csőnek köszönhetően moduláris is, vagyis könnyedén össze lehet kapcsolni egy másikkal, ha bővítésre szorulna.

A csöveket akár egymásra is lehet rakosgatni, és olyan helyekre is be lehet illeszteni, amit épp nem használ a város. Az építész olyan cső-közösségekről vizionált, hogy teljes sikátorokat töltenek meg csövekkel, vagy hidak és felüljárók alatt lehetne elhelyezni ezekből rengeteget. “Néha van egy kis fel nem használt terület, mondjuk két épület között. Ezek többnyire nagyon keskenyek, így nehéz ide egy új épületet beépíteni. Azonban néhány csőlakás behelyezésével könnyedén falhasználhatóvá válik a szabad terület.” - mondta Law egy interjúban.

Forrás: https://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Otthonok használt konténerekből – Galéria

Lenyűgöző dolog, ha az emberek újra fel tudnak használni bizonyos...

2018.02.04. - 10:00 tovább »

100 méter magas légtisztító torony épült Kínában

Hszian városában, Kínában az év elején adtak át egy közel 100 méter...

2018.01.28. - 13:19 tovább »

Csodás kabin párost építettek Coloradoban

3.000 méter magasan Sziklás-hegységben felépítettek két gyönyörű...

2017.12.27. - 09:30 tovább »

Friss cikkek

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »