Zöld építészet

A Vincent Callebaut zöldborította épületei gyümölcsöt is teremnek

2018.03.21. - 07:34  |  Nincs hozzászólás

A Vincent Callebaut Architectures nemrég leleplezett egy konceptuális vegyes funkcióval bíró tornyot, az Arboricole-t.  Az épület teljesen tükrözi Callebaut szokásos utcai arculatba simuló egyszerre zöld és egyszerre high-tech, fenntartható  ízlését. Új hír azonban, hogy az épület képes gyümölcsöket és zöldségeket termelni.

Az Arboricole 35 méter magas és megközelítőleg 9,400 m2-es az alapterülete. Az épületben 50  lakás, egy hotel, egy koncertterem, egyszínészek számára kialakított rész, egy kávézó és egytetőtéri étterem is található.

Az épület meggörbített homlokzatát  zöld lombokkal borított balkonok tartkítják. A Callebaut mintegy 20,000 évelő növényt, bokrot és fát – beleértve gyümölcstermő fákat is – helyezett el körbe az épületben.  Külön személyzet szolgálna arra, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket időről időre gondozzák, illetve kérésre leszedjék.

A legfigyelemreméltóbb fenntartható technológiákat használnák az épület mégépítésekor, ami magába foglal egy geotermikus fűtörendszert és napelemeket; az utóbbi a cég kalkulációi szerint az épület elektromos szükségleteinek akár a 40%-át is előállíthatja.

Az Arboricole emellett tervezi, hogy ellátja az épületet egy  esővízfeldolgozó-rendszerrel is, ami táplálhatná az épületben található növényeket és egyfajta biomassza generátorként is szolgálhatna. A rendszer megépítéséhez fenntartható anyagokat is felhasznánának.

Az Arboricole egy építészeti vetélkedőre lett tervezve, amin nem nyertek, ézért úgy tűnhet, hogy az épület terve örökre terv marad.  Ez azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis az épület terve nagy nészerűségnek örvend  jelen pillanatban.

A Callebaut saját tornya, az Agora Garden Towert építési munkálatai jelenleg is zajlanak Taipei városában, ezzel egy időben Stefano Boeri gyors egymásutánban mutatja be a világ körűl a cég fákkal borított toronyépületeit. Az Arboricole típusú épületek piaca folyamatosan bővül, a két legutóbb tervezett ilyen épület a Trudo Vertical Forest és a Forêt Blanche.

Forrás: https://newatlas.com

Rovat további cikkei

Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha...

2018.05.15. - 12:57 tovább »

A világ legnagyobb egyetlen kupolából álló trópusi üvegházát tervezik...

Észak-Franciaország nem kifejezetten egy trópusi paradicsom, de egy kis...

2018.03.25. - 14:14 tovább »

Ezt a kabint megmaradt építkezési hulladékból építették

Ez a kabin megmutatja az, hogy újrahasznosított anyagokkal és egy kis...

2018.03.21. - 13:00 tovább »

Friss cikkek

Formula E közútra: 1200 lóerős Audi RS 3 a Schaefflertől

Négy elektromos motor hajtja a Schaeffler 4ePerformance koncepciót, ami a...

2018.05.31. - 17:34 tovább »

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasol a műanyaghulladék mennyiségének...

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék...

2018.05.29. - 11:35 tovább »

A rekordmeleg óceánvíz táplálta a Harvey hurrikánt

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az...

2018.05.16. - 15:53 tovább »