atom

Mi épül Csernobilban?

1986. április 26-án Csernobilban, Ukrajnában (akkor Szovjetunió) felrobbant a Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű. Ez a globális katasztrófa teljesen lakhatatlanná tette a területet több száz évig. Azonban két kínai energia cég is azon dolgozik, hogy az egykori városok, Csernobil és Priprjaty területén egy óriási napelem farmot építsenek.

Tórium-lézeres nukleáris autó

A Laser Power System fejlesztőmérnökei olyan autó tervein dolgozik, mely egy tóriumalapú lézer segítségével termeli meg a meghajtásához szükséges áramot.

Japán lehet a minta a jövőbeni fejlesztésre?

A megújuló energiaforrások sokkal jobb kihasználása szavatolhatja a nagyobb energiabiztonságot – nagyjából így körvonalazódik mostanra Japán energiapolitikája a fukusimai atomerőművi katasztrófa után.

Váltás a német energiaóriásoknál?

Meg kell ragadni az új lehetőségeket az alternatív energiák hasznosításában – jelentett ki az E.On német energiaszolgáltató óriásvállalat vezető illetékese a sajtónak.

Bebizonyosodott: a magyar lakosság nagy többsége ellenzi az atomenergiát

Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága.

Ipsos: világszerte csökkent az atomenergia támogatottsága

Az Ipsos felmérése szerint világszerte erőteljesen csökkent az atomenergia támogatottsága, az ellenzők 26 százaléka a japán fukushimai erőmű katasztrófájával indokolja a döntését, a 24 országban készült kutatás szerint az atomenergia jelenleg kevésbé támogatott energiaforrás, mint a szén.

Merkel csatát nyert az atomkonszernek ellen

A német kancellár első körben csatát nyert az atomerőműveket működtető energetikai konszernek ellen: szerdai bejelentés szerint a fukusimai atomkatasztrófa után átmenetileg leállított nyolc erőművet nem indítják újra.

Greenpeace akció a parlamentben

Tegnap délután 13 órakor Greenpeace aktivisták megszakítva az Országgyűlés ülését egy „Nincs biztonságos atomenergia – Támogasd az energiaforradalmat!” feliratú, hétszer négy méteres transzparenst eresztettek le az Országgyűlés üléstermének karzatáról.

Európa gondolkodóba esett az atomerőművek jövőjéről

Franciaország nem követheti Németország példáját az atomerőművek bezárásában – adta tudtul a francia kormányzat több prominense. Fillon miniszterelnök szerint országa az atomerőműveinek köszönheti, hogy jelentős mértékben független az energiaellátás terén és hogy 40 százalékkal olcsóbb az áram Franciaországban, mint Németországban.

Németország legkésőbb 2022-ig bezárja atomerőműveit a kormány határozata szerint

Három erőművet azonban véglegesen csak 2022-ben zárnak be, felkészülve arra az esetre, ha probléma adódna a biztonságos energiaellátással, illetve a beígért energiapolitikai fordulat végrehajtásával.