organikus építészet

Az azték kígyóisten mint környezetbarát otthon

A Quetzalcoatl’s Nest, avagy a „Tollaskígyó Fészke” több mint egy szokatlan épület: a különleges tekergő kígyóformája nem pusztán egy építészeti mutatvány, hanem a telek flórájának és faunájának megőrzését is szolgálja. A megrendelők érintetlenül akarták hagyni a fél hektáros telek lankás-dombos képét, a különleges növényzetet – amely nagyjából az egész telket beborítja – és a bányából hátramaradt barlangokat, a szokatlan kívánságok pedig hozzájuk illő megoldást szültek.

A türelem építészete

A stockholmi Visiondivision csapata egy egyhetes workshopon vett részt Milánóban, ahol egy vendégprofesszor a felgyorsult életmód környezetre és gazdaságra gyakorolt hatásairól beszélt az építészet tükrében. Az előadásnak nagyhatású volt, ugyanis visszatérve Stockholmba a Visiondivision csapata létrehozta a „Türelmes kertész” projektet: egy 8 méter átmérőjű „épületet”, mely tíz cseresznyefából áll, amelyek a kis kétemeletes pihenőhely fő alapanyagát adják.

Kikapcsolódás a fák között

Ha kikapcsolódásról van szó, akkor nem feltétlen ugyanarra gondol mindenki. Valakit ellazít egy hétvége wellness, mások viszont minden tekintetben el akarnak szakadni a hétköznapoktól: az ő számukra ideális a Svédországban található Tree Hotel. A fák között található, madárfészekre emlékeztető „ház” a kikapcsoló magány, a biztonság és a vizuális teljesség érzését nyújtja.