Érdekességek

Kezdődik a hurrikánszezon

Az Atlanti-óceánon júniusi 1-jén kezdődő viharidőszakban minimum tizennégy hurrikán kialakulása várható – közölte az amerikai oceanográfiai és légköri hatóság (NOAA).

Minden idők egyik legaktívabb hurrikánszezonja kezdődhet.  A viharidőszak június 1-jén kezdődik, és november 30-áig tart. A NOAA várakozása szerint 14-23 elnevezett vihar keletkezik, amelyekből 6-14 alakul majd át hurrikánná. Ennek alapján minden idők egyik legaktívabb hurrikánszezonja lehet az idei. Nemcsak az épületeket, az emberi életeket, hanem a kőolaj árát is veszélyeztetik a hurrikánok. Ugyanis minden évben megbénítják az olaj-és gáztermelést a Mexikói-öbölben, amelyhez az amerikai olajtermelés negyede és a gáztermelés 15 százaléka kötődik, ezzel jelentősen nő a kőolaj ára. A tengerpart közelében fekvő olajfinomítók adják az amerikai feldolgozott olajtermékek 25 százalékát.

A hurrikán, avagy a trópusi ciklon (forrás: wikipedia)
A trópusi ciklon több száz kilométer átmérőjű felhőörvény. Ciklonálisan, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin vele egyező irányban forog. A Ráktérítő és a Baktérítő közötti területen, azaz a trópuson, pontosan a 10. és a 20. szélességi kör között keletkezik. Az örvénylés irányát nem számítva semmiben sem hasonlít a hazánkban is előforduló mérsékelt övi ciklonokhoz. A Csendes-óceán térségében tájfunnak, a Karib-tenger térségében hurrikánnak hívják.