Érdekességek

Vigyázat, ehető!

Egy délfrancia falu, Barjac polgármestere biokantinná alakítatta a helyi iskola étkezdéjét és ökogazdálkodásra buzdítja a település lakóit.

Kutatások kimutatták, hogy évente százezer gyermek hal meg környezeti tényezők által okozott betegségekben. A rákos megbetegedések hetven százaléka a környezettel van összefüggésben. A növényvédőszerek idegrendszeri károsodást, cukorbetegséget, rákot és genetikai deformációkat idézhetnek elő.
Barjacban több gazdálkodónál, valamint egy kisfiú és egy kislány esetében diagnosztizáltak rákot. Ez ösztönözte a falu polgármesterét, Edouard Chaulet-t, korábban tanárt és iskolaigazgatót arra, hogy tegyen valamit a lakosok egészségéért. Elutasítja a génmódosított élelmiszerek forgalmazását és fogyasztását, az iskola étkezdéjében kizárólag biogazdálkodásból származó alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.

Az esetről Vigyázat, ehető! címmel dokumentumfilmet készített Jean-Paul Jeaud, aki lelkes támogatója a kezdeményezésnek. A polgármestert azóta újraválasztották, ezzel is elismerve nemes kezdeményezését.