Érdekességek

Biodízel jatrophaolajból

A General Motors és a Daimler is jatrophaültetvényeket vásárolt Indiában, mellyel növelni szeretnék a biodízel - kutatásokhoz szükséges alapanyag mennyiségét.

Az emberi fogyasztásra alkalmatlan jatropha termesztését globális szervezetek támogatják, megerősítve az autógyárakat a növénnyel folytatott kutatásokban. A GM a meglévő 30 hektárnyi ültetvény mellé újabb 54 hektárnyit telepít, míg a Daimler az év elején jelentette be, hogy Dél-Indiában 100 hektáros területen létesít jatrophaültetvényt. Ebben partnere a Bayer gyógyszergyár és az Investitions kutatóintézet.

A jatropha egy szárazságtűrő és igénytelen növény, mely a fagyot nem viseli el, ezért a trópusi és szubtrópusi éghajlat a legideálisabb számára.

Összesen 175 jatrophafaj létezik, köztük bokor és fa méretűek, sövény jellegűek, valamint díszes virággal rendelkezők. Mivel a növény enyhén mérgező és hashajtó hatású, ezért fogyasztásra alkalmatlan, nedve irritálja az emberi bőrt. Indiában a lédús Jatropha curcas magvából kinyert olajjal főznek, gépeket kennek, és üzemanyagokhoz keverik. A magok átlagos olajtartalma 34%, melyeket a derékmagasságúra megnövő bokrokról szüretelnek.

Egy hektárnyi ültetvényen 1,5 – 2 tonnányi mag terem, melyből átlagosan 600 liter olaj nyerhető.
A többször is termő Jatropha curcasból több ezer olaj nyerhető ki ugyanabban az évben – a dráguló kőolaj árának harmadáért.