Érdekességek

A Mexikói-öböl és az olajár

Felmerül a kérdés, vajon minden idők legnagyobb természeti katasztrófája milyen gazdasági következményekkel járhat? A thedailygreen.com a téma szakértőit kérdezte

Phil Flynn (a PGB Best elemzője) és Allan G. Pulsipher (A Louisianai Egyetem energetikai központjának munkatársa) több szempontot figyelembe véve vizsgálta a kérdést. Közös véleményük, hogy a katasztrófa önmagában, közvetlenül nem befolyásolja az árakat a jövőben.

Először is, a szóban forgó lelőhelyen kísérleti jelleggel végeztek fúrásokat, ahol nem a fogyasztók által ismert „hagyományos” olajat bányásztak.

Másodszor, április 20-a után a dollár mozgása és a világgazdasági tényezők együttesen csökkentették az olajárakat.

Flynn szerint idén, illetve egy-két éven belül elenyésző hatása lehet az olajfolyásnak. Hosszú távon pedig a globális gazdasági növekedés mértékének megfelelően emelkedhet ugrásszerűen az olajár.

Pulsipher álláspontja, hogy a jövőben emelkedhetnek az öbölben végzett fúrások költségei, így az árak némileg nőhetnek, de alapvetően az olajfolyás nem meghatározó tényező.

Akkor mi befolyásolhatja az árakat a jövőben?

Az egyik ilyen tényező, a közvélemény megváltozása. A katasztrófa hatására egyre többen támadják a hasonló jellegű offshore fúrásokat, így a politikusok és gazdasági szereplők is növekvő ellenállásra számíthatnak. Nem beszélve a felbecsülhetetlen környezeti katasztrófáról, ami már most további heves indulatokat váltott ki.

Azonban Flynn megjegyzi, hogy az emberek memóriája véges, és idővel ez az eset is feledésbe merül, amivel számolni kell.

Az offshore fúrást szigorító törvénykezések további árbefolyásoló tényezőként szolgálhatnak. Flynn szerint a túl szigorú előírások elüldözhetnek egyes cégeket a régióból. Ráadásul minél tovább tart az olajfolyás, a piacok annál idegesebben reagálják le az eseményeket, és az előírások annál jobban szigorodhatnak.

A szakértők utolsó pontja a hazai kitermelés mint árbefolyásoló tényező. Flynn állítja, hogy a vállalatok kivonulása árnövelő hatású. Minél több import olajra szorul az ország, a külföldi cégek annál könnyebben emelhetik az árakat.

Pulsipher ebben nem ért egyet. Szerinte az árakat globális folyamatok irányítják, egyes országok olajfüggősége nem érinti a piaci árakat. Hosszú távon az olajfolyás csak az érintett öbölben végzett fúrások költségeit növelheti.