Érdekességek

Ökobarát pizzázók

2010.06.15. - 10:27  |  Nincs hozzászólás

A masszív tároló melegen és biztonságban tartja a pizzát és könnyen hordozható. Milliárdokat használunk belőle évente, és legtöbbször egyszerűen elfecséreljük őket, ezen kíván változtatni egy tippel a diverziti.hu

Pizza. Ez az Olaszországból indult tésztaféle mára az egész világon közkedvelt. Habár a méret, forma, és íz nagy eltéréseket mutathat, egy dolog mindig közös: a doboz. A masszív tároló melegen és biztonságban tartja a pizzát és könnyen hordozható. Milliárdokat használunk belőle évente, és legtöbbször egyszerűen elfecséreljük őket.Általában szükségünk van egy tányérra, amire kitehetjük a pizzaszeleteket. Eltennéd a maradékot? Hát sok szerencsét! A terjedelmes doboznak sokszor nem könnyű helyet szorítani.

De mi lenne, ha a doboz tálcaként is funkcionálna és kompakt ételtartónként? Lehetséges, ha a jó öreg dobozt kicsit másképp használjuk. Zöld Doboznak hívják! Az ötlet pofonegyszerű! Végy egy sima pizzásdobozt, oszd fel a tetejét négy részre, és kész is vannak a tálcák. Perforáld a doboz másik felének a széleit, majd egyszer lent a közepén, és a maradékot úgy tárolhatod, hogy a doboz így összehajtva az eredeti felét teszi ki. Sőt még kevesebbet, mert a doboz ék alakú. Így máris egyszerűbb a pizzázás és néhány embernek ennyi elég is. Jó a boltnak, jó a vevőnek. De a hatás még ennél is hatalmasabb lehet. Hogyan? Csak gondolj bele mire lett volna szükség a hagyományos doboz esetében. Tálcákra plusz időre/vízre/mosogatószerre az elmosogatásukhoz. Kinn a szabadban eldobható tányérokra, amik a kukában landolnak. Szalvétára a tálcák mellé. Műanyag fóliára a maradékok becsomagolásához, ha nincs hely a behemót doboznak. Meglehet ez nem nagy cucc egy étkezés esetében, de csak gondolj bele, mennyien esznek pizzát az egész világon. Az USA-ban évente 4,8 milliárdot fogyasztanak. Ha a dobozon kívül minden mást figyelmen kívül hagyunk és azt pluszba újrahasznosított papírból is készítjük, máris sokat nyerünk. Óriási lehetőség rejlik benne a lakosság széles körben való elérésekor, ha a doboz zöld üzeneteket is hordoz, és további javaslatokat nyújt, hogyan enyhíthetjük a bolygónkra tett hatásunkat, és valljuk meg, menőbbek is lehetünk vele barátaink körében. Egyesek számára ez lehet az első találkozás egy zöldebb termékkel, és kihathat az életükre. A Zöld Doboz kitalálója, a New York-i székhelyű E.C.O. Incorporated bölcs lépést tett. Lehettek volna sötétzöldek is, akik papír alapú mezőgazdasági hulladékot meg hasonlót használnak, hogy még zöldebbnek tűnjenek a szemünkben. De ez valószínűleg borsosabb árat jelentett volna, és a legtöbb pizzázónak, akik a mennyiségre koncentrálnak, ez nem lenne buli. Ehelyett fogták a hagyományos dobozt, módosítottak annak a hajtogatási és vágási technikáján, újrahasznosított papírt használtak, ami így máris versenyképes, hisz nincs is igazán többletköltség. Mi tarthatja vissza hát a pizzázókat? Tennének egy lépést a környezet megóvásáért, a vevőknek jobb tapasztalataik lennének, és ők is kivennék a részüket.

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »