Érdekességek

A környezetbarát költözés nyolc pontja

Amanda Wills, az Earth911.com szerkesztője, két hónapig tervezte, miként költözhetne Phoenixből New Yorkba a leghatékonyabb módon. A közel 4000 km-es távolság nem jelentett leküzdhetetlen akadályt

Amandát új munkahelye késztette költözésre, de ügyelt rá, hogy a környezetvédelem végig kitüntetett szerepet játsszon. Tanácsait nyolc pontban gyűjtötte össze.

1. A hatalmas távolság nem tette lehetővé, hogy új lakhelye kiválasztásánál személyesen legyen jelen. Szerencsére több ismerőse is lakott a szóban forgó városban, ráadásul egyikük ingatlan tanácsadó végzettséggel rendelkezett. A megfelelő ingatlan megtalálása esetén 50 dolláros jutalmat ajánlott fel, ezzel is motiválva barátait. Megadta a pontos paramétereket és azokat a szempontokat, melyekben kompromisszumra hajlandó. Minden lakásról kapott részletes fényképeket, valamint a Google Maps segítségével feltérképezhette a környéket. Így sikerült némi türelem árán, de rengeteget spórolva új lakhelyet találni.

2. Mivel az új lakás mérete negyede a családi háznak, melyben Phoenixben élt, személyes tárgyai alapos szűrésen estek át. A dolgokat három csoport alapján osztotta fel: amiket megtart, eladásra szánt tárgyak, adományok.

3. Miután a csoportosítás és a válogatás is megtörtént, az eladásra szánt dolgokat a megfelelő helyeken értékesítette. Több táskányi ruhát adott el boltoknak, melyek használtruhák felvásárlásával foglalkoznak. Könyveket és CD-ket antikváriumokban, apróságokat és további lakberendezési tárgyakat pedig a garázsukban rendezett kiárusításon értékesített. Az eladásokból 380 dolláros plusz jövedelemre tett szert.

4. Amanda igyekezett a költözés minden mozzanatában környezettudatosan eljárni. Rengeteg félig üres flakonnal és kozmetikai termékkel rendelkezett. Ezekből többet a már említett „garázsvásár” során eladott, de a samponokat és a tusfürdőket egybeöntötte, így a kiüresedett flakonok a szelektív gyűjtőkben végezhették.
Az üresen maradt papírdobozok és kartonok szintén a szelektív hulladékgyűjtés „áldozataiként” végezték.

5. Az egyik legnagyobb kérdésnek az utazás lebonyolítása bizonyult. A www.terrapass.com segítségével kiszámolta, hogy hozzávetőleg mekkora ökológiai lábnyommal járna a repülés, illetve mennyi terhelést jelente a közúton történő költözés. A végeredménynek megfelelően saját autójával tette meg az utat, ami után egy kis utánfutót akasztott.

6. A szállítás alatt igyekezett mindent újrahasznosítható anyagba csomagolni. A legtöbb dolgot újrahasznosított anyagból készült nagy bevásárló táskákban helyezett el. Ezeket a beköltözés után még további tárolásra is használni tudta. A kartondobozok az új lakóház által működtetett újrahasznosítási program részeként kerültek felhasználásra.

7. Az indulás előtt alaposan megtervezte az útvonalat, ezzel is elkerülve a felesleges kerülőket, melyek további környezetszennyezést jelenthetnek. Ezzel időt és pénzt is spórolunk, nem beszélve a felesleges üzemanyag fogyasztásról.

8. Az út során is kitüntetett figyelmet szánt a környezetvédelemnek. A kiürült műanyagflakonok mindig szelektív gyűjtőkben végezték, ha erre nem volt lehetőség, akkor az új lakóhelyen található szelektív kukákban találták meg végső helyüket. Amerikában lehetőség van arra, hogy az utazás során környezetbarát szállókban pihenjünk meg, ezzel is csökkentve a környezetszennyezést.