Érdekességek

Kis növény hatalmas potenciállal

A kenaf nevű növény helyettesítheti az újságok alapanyagául szolgáló faerdőket, nem beszélve a benne rejlő további lehetőségekről.

Afrikában és Kínában már évszázadok óta hasznosítják a kenafot, igaz többnyire állati takarmányként, valamint a belőle nyerhető magas protein tartalmú olajjal ételeket ízesítenek. Amerikában egy non-profit farmot alapítottak kutatók abból a célból, hogy az évelő, gyors tempóban növő hibiszkusszal kísérletezhessenek.
Amerikában már 10 vezető lapkiadó sikeres próbanyomásokat végzett kenaf alapú papírokkal és meglepődve tapasztalták, hogy milyen élesen adja vissza a képeket és a szöveget.
További előnye a kenaf alapú papírnak, hogy sokkal világosabb, mint hagyományos társai, így kevesebb öblítésre van szüksége.
Az újságpapíron kívül tökéletes alapanyag lehet ruháknak, köteleknek, különböző vásznaknak és csomagolóanyagoknak. Felhasználási köre így számtalan területre terjedhet ki, további környezetvédelmi és gazdasági előnyöket produkálva.
A Toyota az autók szigetelésénél és a belső burkolóanyagok előállításához már használja a kenafot, és a jövőben növelni szeretnék a növény arányát termékeikben. A japán gyártó Malajziában saját ültetvénnyel rendelkezik célja eléréséhez.

Az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal által publikált kutatások kimutatták, hogy egy 1 hektáros kenaf ültetvény akár ötször annyi hozammal jár, mint a hagyományos fenyőültetvények. Ráadásul nincs még egy növény a Földön, ami a kenafnál több széndioxidod nyel el.

Kérdés, hogy a sok pozitív tulajdonság ellenére miért nem terjedt el eddig a kenaf? A választ két oldalról lehet megközelíteni.
Egyrészt, amíg nem termesztik a világ számos pontján a kenafot, és így nem alakul ki nagy piaca, addig drága alapanyagnak számít.
Másrészt, a befolyásos washingtoni lobbistákkal is kapcsolatot ápoló papírgyárak nem szeretnék további költségekbe verni a kiadókat, akiket a válság kiemelten érintett.