Érdekességek

Melegrekord a Földön

Hőmérséklet rekordot mértek az év első öt hónapjában. Soha nem volt még ilyen meleg, amióta 1880 óta hivatalosan is feljegyzik a temperetura adatokat - állítja az Amerikai Éghajlati Adatok Országos Központja (NOAA) egyik jelentésében.

A föld és az óceánok kombinált átlagos felszíni hőmérséklete januártól májusig 0,68 Celsius-fokkal haladta meg a XX. századi átlagot – olvashatók a pontos adatok a NOAA honlapján.

Különösen március, április és május hónapokban kúszott fel korábban soha nem tapasztalt értékekig a hőmérők higanyszála. A föld és az óceánok kombinált átlagos felszíni hőmérséklete ebben az időszakban 14,4 Celsius-fok volt, ami 0,73 Celsius-fokkal múlta felül az előző évszázad azonos időszakában mért átlagértékét – derül ki a közzétett adatokból.

A januártól májusig terjedő időszak előző hőmérsékleti rekordját az 1998-as év tartotta. 2010 kezdete óta különösen Kanadában, az Egyesült Államok északi részén, Grönland déli tájain, Észak-Afrikában, Délnyugat-Ázsiában, Szibériában és Dél-Ausztráliában észlelhető a Föld éghajlatának felmelegedése. Az átlagosnál hűvösebb volt az időjárás ugyanakkor az Egyesült Államok délkeleti részén, Közép-Ázsiában és Nyugat-Európában. Németországban 1991 óta nem volt olyan hideg a május, mint az idén.

Májusban az Északi-sark jégmezője ötven százalékkal gyorsabban olvadt az ebben az időszakban szokásosnál. Ezzel szemben az Antarktisz jégtengere 7,3 százalékkal volt kiterjedtebb az 1979 és 2000 közötti időszak átlagánál.