Érdekességek

Babzsák kupakokból

Pénteken újabb előadást tartott a Tiszta Jövő. A téma továbbra is a környezetvédelem és a média kapcsolata. Hangulatjelentés a Zöld-SZIN-térről.

A SZIN második napján is számos program várta az érdeklődőket a zöld övezetben. A délutáni hőségben, a Tiszta Jövő által is lájkolt fák alatt hűsöltek jövőbeni és már aktív környezetvédő fesztiválozók.
Az előadást élő bejelentkezés előzte meg a kulturpart.hu weboldal stábjának köszönhetően, akik a fesztivál ideje alatt érdekes interjúkkal, élő kapcsolásokkal jelentkeznek a Zöld-SZIN-térről.
A beszélgetéses formában zajló könnyed délutáni eszmecsere fontos, a környezetvédelem és média kapcsolatát alapvetően meghatározó tényezőket érintett.

Kiemelt szerepet kapott a hírérték. Általános helyzet, hogy a környezetvédelmi hírekkel szemben prioritást élveznek politikai és gazdasági beszámolók, így csak természeti katasztrófák jutnak szerephez egy-egy híradóban. A nagy médiumok szerkesztői alig, vagy egyáltalán nem nyitottak a zöld témák iránt – a reklámok hozzák a bevételt, ehhez pedig magas nézettséget kell produkálni.

A megemelkedett ingerküszöb miatt is fontos, hogy ne járassunk le bizonyos témákat azzal, hogy unalomig ismételjük. Erre kitűnő példa a Mexikói –öbölben történt katasztrófa. Törekedni kell a változatosságra, megpróbálni érdekes háttérinformációkkal színesíteni a már sokak által feldolgozott híreket.

Fájó pont az oknyomozó újságírás hiánya, melyet gazdasági és egyéb lobbi érdekek akadályoznak. Ezek az anyagok időigényesek, sokszor kutatómunkával is járnak, de a legtöbb hiteles információhoz így juthatunk.

Az érdeklődők igazán zöld ülőalkalmatosságon foglalhattak helyet. Nem gondoltuk, hogy a kupakok és az eldobható palackok milyen kényelmes „székek” alapanyagául szolgálhatnak.
A Greenpiece kérdőívének a kitöltésével érdekes részleteket tudhattunk meg génmódosított élelmiszerekről. A klíma kapszula tanulmányozása után belevetettük magunkat a Zöld-SZIN-tér forgatagába.

Kőhalmi Zoltán humoristával készült interjúnk hamarosan olvasható az oldalunkon.