Érdekességek

Más dimenziókban gondolkodunk

Érdekes szembesülni a ténnyel, hogy mennyire más problémákkal küzdünk egy nyugat - európai városhoz képest. Személyes tapasztalatok egy nemzetközi konferenciáról.

Demográfiai változások és ezek hatásai a városi életre: ez a fő témája az éves EUKN (European Urban Knowledge Network) konferenciának. A sokszínűség és a változatos életkörülmények garantálták, hogy bepillanthassunk az eltérő, a résztvevők személyes tapasztalataira építkező tudományos és személyes eredményekbe, nézőpontokba. A konferencia részeként különböző workshopok kerültek megrendezésre, melynek célja a tapasztalatcsere és a vita külföldi újságírókkal, tudományos munkatársakkal, szociológusokkal. A világ számos pontjáról érkeztek vendégek: Bulgária, Ausztrália, Svédország, Japán, Dánia – és a lista közel sem teljes.

Mitől lesz egy város vonzó és élhető? Ezt a kérdést igyekeztünk körbejárni egy igazán multikulturális hangulatú megbeszélés keretein belül. Csoportunkban holland és angol résztvevőkkel próbáltuk megválaszolni ezt az összetett, több órás vitát igénylő kérdést. Ami elsőre feltűnt: a környezetvédelem annyira magától értetődő és természetes a világ fejlettebb részein, hogy nyugati (és Japán) vitapartnereink meglepődve tapasztalták a Tiszta Jövő felvetéseit ezen a téren.
Több zöld terület, forgalomkorlátozás, kerékpárutak – egy élhetőbb, ember központú nagyváros jellemzői. Egyetértés a témában, eltérő tapasztalatok világszerte – így foglalható össze a vita konklúziója. Nem lehet, illetve nehéz univerzális, a világ minden pontján érvényes megoldást találni.

Holland beszélgető parnerünknek részletesen bemutattuk a hazai viszonyokat: addig, míg az alapvető szükségletek (lakhatás,munkahely stb.) nem biztosítottak a polgárok részére, addig a környezetvédelem, az élhetőbb város megvalósítása nem az elsődeleges probléma. A másik oldalon az utóbbi segíthet elterelni a figyelmet a mindennapi bajokról, és egy zöldövezet, a tiszta közterek, a kisebb légszennyezettség nagyban befolyásolja közérzetünket.

Este konferencia vacsora és sétahajókázás várt a résztvevőkre – természetesen a magyar konyha és különleges borok kíséretében.

A Dunán ringatózó hajó fedélzetén alkalmunk nyílt egy várostervezéssel foglalkozó, Brüsszelben élő kolléganővel beszélgetni.  Nagyon érdekesnek találta a személyes élményeken és véleményeken alapuló, a konvencionális beszédektől eltérő beszámolót. Mint elmondta ilyen, nem a tipikus „sightseeing tourokra” építő előadásokra lenne szüksége a városnak.

Ki tudja? Lehet, hogy hamarosan egy nemzetközi honlap oldalain is találkozhattok néhány, a nagyvárosokat érintő írásunkkal.