Érdekességek

Gyeptégla és Plug-in Hibrid az Andrássy úton

Az autómentes hétvége rendezvénysorozat keretien belül lezárták a forgalom elől Budapest „főutcáját”, mely számtalan érdekes programmal várta a látogatókat.

Az Európai Mobilitási Hét nevű program célja, hogy felhívják a városlakók figyelmét a felesleges autóhasználatra, a túlterhelt városközpontokra, és az ebből fakadó egészségtelen életkörülményekre. Természetesen a 21. században nem beszélhetünk egy utópisztikus világképről, mely teljesen autómentes. Nem is ez a program célja. Jól megválasztott útvonalak, rövid távokhoz bicikli vagy tömegközlekedés igénybevétele: csak néhány, az ésszerű döntések közül.

Felsorolni is hosszú lenne, hogy milyen sok zöld szervezet képviseltette magát a rendezvényen. Critical Mass, Levegő Munkacsoport, Humusz és Biorobogó: néhány, az ismertebb szervezetek közül. Kiemelt szerepet kapott a bicikli, mint egészséges, gazdaságos, és környezetbarát közlekedési eszköz. A legkisebbek számára tanulópályát alakítottak ki, akik segítő kezek terelgetésével gyakorolhatták a „két kerékén járást”.

A Bringázz a Munkába kampány sem hiányozhat egy ilyen eseményről, így saját sátorban fogadták a program iránt érdeklődőket.  A Balatonbringa Club standjánál bárki feliratkozhatott a következő túrára, melynek útvonala természetesen a magyar tenger körül vezet.

Absztrakt, a fa szerepét újraértelmező és középpontba helyező installációk sokasága került kiállításra az Andrássy úton. Látható volt még egy hatalmas, műanyag flakonokból készült „szobor”, melynek értelmezését az olvasóra bíznám…

A kerekezésben kiszáradt közönség re-pohárba csapolt maláta szörppel olthatta szomját. A hangulatról live-act DJ, használt autógumikból felállított pult, és kreatív ülőalkalmatosságok gondoskodtak.
Természetesen a következő generációk is megtehették az első lépéseket a környezettudatos világszemlélet kialakításához. Rengeteg vetélkedő, kérdőív, és egy, a környezetbarát vásárlást bemutató játék várta a legkisebbeket.

Mint említettük nem az autómentes világ a program célja. A Toyota standján kiállítottak egy konnektorról tölthető modellt, míg az érdeklődők egy próbakör erejéig megismerkedhettek a már piaci forgalomban is kapható hibrid típussal.

Az etanolos meghajtást egy régebbi, de még mindig stílusos Saab kabrióban lehetett szemügyre venni.

Az Ötvenhatosok terén figyelmesek lettünk néhány igazán ötletes, a környezetvédelmet hangsúlyozó plakátra. Az alkotások a 11. Arc kiállításon láthatóak, melynek témája a lakóhely, és az ehhez kapcsolódó társadalomkritika.
A programsorozat folytatásaként hétfőn szakmai fórumot rendeznek A városi közlekedés alternatívái címmel. Kedden, az ésszerű autózás napján alternatív autóshow-t szerveznek a Nyugati téri óránál. Szerdán az ország több városa is csatlakozni fog az Európai Autómentes Naphoz. Szerdán kerül megrendezésre a Critical Mass, mely a tradíciónak is nevezhető bringaemeléssel zárul.