Érdekességek

Mi is a Critical Mass pontosan?

A Critical Mass annak biciklis felvonulásnak a neve, amit minden év szeptemberében tartanak világszerte közel 300 városban. 1992-ben, San Franciscoban volt először ilyen felvonulás, megmutatva: milyen nehéz a bringások helyzete.

Valójában a Critical Mass nem egy közvetlen akció, hanem inkább egy városi kerékpártúra, amely során egy kihirdetett találkozóhelyen összegyűlnek a kerékpárosok és együtt eltekernek a város egyik pontjából a másikba. Magyarországon áprilisban, a Föld napján és szeptemberben az európai autómentes napon két nagyobb felvonulást is tartanak. A Critical Mass felvonulások során egy kihirdetett útvonalon (általában rendőri biztosítással) végigkerekeznek az összegyűltek. Gyakori, hogy kereszteződésekben, vagy a célban megállva a résztvevők fejük fölé emelik kerékpárjaikat, ezzel felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére.

Az 1970-es években a svéd Stockholmban már megrendezésre került egy Critical Mass-szerű kerékpártúra száznál is több résztvevővel. Az első igazi Critical Mass elnevezésű felvonulás azonban 1992. szeptember 25-én, pénteken, este hat órakor volt San Franciscoban, ahol összesen 48 résztvevő volt. Ekkor még „Commute Clot”-nak (magyarul „Ingázó csomó”) hívták a kerékpáros összejövetelt és néhány tucat bringás szervezte meg a Market Streeten szórólapok segítségével.

Nem sokkal ezután néhány biciklis elment a helyi kerékpárboltba, hogy megnézzék a Ted White által készített Return of the Scorcher című dokumentumfilmet a külföldi kerékpáros kultúráról. A filmben az amerikai George Bliss azt mondta, hogy a motorosoknak és a bicikliseknek egyaránt van, jelek nélkül is érthető tárgyalási módszerük az útkereszteződésekben: a kritikus tömeg összetömörül a kereszteződéseknél és megvárják a lemaradtakat, hogy azok beérhessék őket. Ha odaértek, akkor indulhatnak tovább együtt. A második felvonulás során már ezt a módszert alkalmazták és le is váltották a felvonulás nevét „Critical Mass”-re, azaz „kritikus tömeg”-re. A negyedik felvonuláson már közel 100-an tekertek és a résztvevők száma drasztikusan növekedett, míg nem elérték az átlagos 1000 főt.

Ezen a sikeren felbuzdulva más városokban is elkezdődtek ilyen eseményeket megszervezni: a felvonulás nevét hamar felhasználták más hasonló, de a San Franciscóitól független, tömeges kerékpáros eseményekhez, melyek a világban különböző városokban, hasonló időpontban kerültek megrendezésre, vagy már léteztek, csak más néven 1992 előtt. Körülbelül több, mint 325 városban rendeznek ilyen biciklis felvonulásokat szerte a világban. A „masser” kifejezést (magyarul „tömeges”) gyakran használják a résztvevő kerékpárosokra.

Fotó: Weil György (Critical Mass 2008)

A Critical Mass annak biciklis felvonulásnak a neve, amit minden év szeptemberében tartanak világszerte közel 300 városban. 1992-ben, San Franciscoban volt először ilyen felvonulás, megmutatva: milyen nehéz a bringások helyzete.