Érdekességek

SZENT GYÖRGY-HEGYI BIOBOR

A Tapolcai-medence tűzhányói, bazaltsapkás tanúhegyei közül az egyik legjellegzetesebb a 415 m magas Szent György-hegy. A málló bazalttörmelék a pannon üledékkel elvegyülve hazánk egyik leghíresebb szőlőtermő táját alakította itt ki.

A legjellemzőbb szőlőfajták az olaszrizling, a szürkebarát, a kéknyelű, hárslevelű és a muskotály. 1992-ben ezen a tájon alapították a BioVitis Bt.-t, amely egy családi pincészet. Szent György-hegyen 32 hektár ültetvényen termesztenek az Európai Uniós szabályoknak megfelelően, ellenőrzött biotermesztéssel szőlőt.

Kovács Zoltán, borász
“Azért foglalkozunk biotermesztéssel, mert semmiképp sem szeretnénk a természetszennyezés, humán szennyezési folyamatnak a részesei lenni. Ránk van bízva a Föld golyóból kb. 64 hektár felület. Ezen mi jó lelkiismerettel szeretnénk úgy dolgozni, hogy az utódaink számára is tiszta környezetet hagyunk és tevékenységünkkel nemkárosítjuk a környezetet. Az általunk készített műalkotások- a borokról van szó- mentesek a vegyszerek szennyezéseitől és káros hatásaitól.”

De hogyan készül a biobor?

A szőlőtermesztés folyamatában tilos minden szintetikus szerves és szervetlen kémiai anyag felhasználása, kémiai gyomirtás, szerves kémiai növényvédelem és rovar ölőszerek alkalmazása.

Kovács Zoltán, borász
A biotermesztésnek évtizedes hagyományai vannak. A legnagyobb tapasztalattal rendelkező kertészeti technológia és gyakorlatilag biotermesztés folyt a földön ezt megelőzően 70-80 évvel ezelőtt, amikor a vegyipar kezdte a termékeit beáramoltatni a mezőgazdaságba és kertészetbe. Igaz, hogy megnőtt a termésátlag, kevesebb termés ment veszendőbe, de annál több vegyianyag került és kerül ma is napjainkban az élelmiszerekbe és a természeti környezetbe. Ma az Unió területén a legjobban szennyezett élelmiszer a szőlő és a bor.”

A szőlőtermesztés során például törekedni kell az ültetvény kielégítő tápanyag ellátására szervesanyag formában. Többek között ezt a munkát végzik el a szabadon legelésző rackajuhok. De az ő feladatuk a szőlőbirtokon lelegelni a növényeket, ill. a tőkék törzstisztítása. A növényvédelem réz és kénalapú, évente 4-5-ször permeteznek.

A biotermesztés kockázatos termesztési módszer, de felkészült szakemberekkel, komoly szakmai tudással megelőzhetők a gazdálkodást veszélyeztető tényezők.

De a végeredmény magáért beszél!

A Szent György-hegyi rizlingborok nevezetesek arról, hogy könnyen tisztulnak, törésre nem hajlamosak és szép tükrösek maradnak. A klimatikus viszonyok miatt különleges a zamatanyaguk. A Szent György-hegyi muskotály Európa egyik legrégebbi szőlőfajtájából, a Magyarországon szinte teljesen ismeretlen muscat blanc szőlőből készül. Ez különleges illatokkal és ízvilággal megáldott bor. A bort finom kettősség jellemzi. Egyfelől találkozunk a muskotályos édeskés illattal, másrészt pedig a harmonikus savak mentén előjön a Szent-György hegyi vulkanikus termőhely gazdag beltartalma, karakteres, tüzes ízvilága.

“Az embernek a harmónia jut eszébe, amikor egy palack bort kinyit és megízlel. Erre vágyik az ember, ezt keresi egész életében születésétől haláláig. Ezért készít műalkotásokat, többek között bort is, hogy ezt a harmóniát konzerválja.
Ha éppenséggel nem olyan környezetben van, ahol a harmónia özönlik rá, akkor felnyit egy palack bort és elkényezteti magát harmóniával” – foglalja össze filozófiáját Kovács Zoltán.