Érdekességek

Fenntartható dizájnnal a biológiai sokféleségért

A 28 éves Ada Zanditon szívesen beszél élősejtekről és a sarkvidéki baktériumokról – szokatlan témák egy divattervezőtől.

A London College of Fashion hallgatója már 6 évesen tudta, hogy divattervező szeretne lenni, de mindig is új utakon akart járni. A fiatal tervező geometrikus vágásaira és egyedi eljárás módjaira a Vouge is felfigyelt.

Kollekcióihoz a biológiai sokféleség adja az ihletet, más szóval a fenntartható dizájnt a természeti világ inspirálja – foglalható össze a tervezőnő filozófiája. „Olyan koncepciókat alkalmazok, melyekkel eddig nem találkozhattunk a divat világában.”

„A divat a kommunikáció egy formája. Sajnálatos, hogy ebben számtalan ismétléssel találkozhatunk” – teszi hozzá Zanditon.

A környezettudatos tervező érdeklődésének a középpontjában a bolygón található biológiai élet áll. „Fogyasztási szokásaink veszélyeztetik a biodiverzitást, melyet én védeni szeretnék.” Zanditon a tervezés során a ruhadarabok teljes életciklusát szem előtt tartja. Újrahasznosított farmerszövetet használ, visszanyert poliésztert és organikus pamutot.

„Remélem, hogy az általam tervezett ruhadarabok élettartama 30-40 év is lehet. Ha elhasználódnak, akkor ne a szeméttelepen fejezzék be pályafutásukat, hanem komposztálás révén váljanak a környezet hasznára.”

„ Nem csinálok mindent 100 százalékban helyesen, de a fenntarthatóság felfedezését folytatni kell” – foglalja össze Zanditon.

Forrás: http://www.guardian.co.uk/