Érdekességek

Hamarosan nem ehetünk banánt

A III. Magyarországi Klímacsúcs szerdai programja előtt a szervezők összeállítást készítettek azokról a károkról, amelyeket a klímaváltozás okozott. Az összeállítás a III. Magyarországi Klímacsúcs honlapján is olvasható.

Ahol már nem síelhetsz többé: a Chacaltaya gleccser – A globális felmelegedés miatt ez év elején elolvadt a 18 000 éves Chacaltaya gleccser Bolíviában!

Ahova nem fogsz tudni nyaralni menni: a Maldív-szigetek – A Maldív-szigetek a globális felmelegedés miatt eltűnhetnek az óceánban! Egyes előrejelzések szerint az 1196 szigetből álló ország akár már 2030-ban lakhatatlanná válhat!

Amit gyermekeid már nem ehetnek: banán – A banán 10 éven belül eltűnhet a Föld felszínéről, mivel az emberi beavatkozás következtében elvesztette genetikai sokszínűségét!

Ahol unokáid már nem karneválozhatnak: Velence – Velencét az 1900-as években évente hétszer öntötte el az ár, 2002-ben már 108-szor, és ha minden változatlan marad, akkor 2100-ra a város folyamatosan víz alatt lesz.

Amit nászutadon már nem fotózhatsz le: a Kilimandzsáró hava – A klímaváltozás miatt elolvad a Kilimandzsáró hava. A világörökségi címmel büszkélkedő hegy tetején a hó vastagsága évente fél méterrel csökken, így a csúcs hava 15 év múlva már csak régi fényképeken lesz látható.

Amitől idős korodban rettegni fogsz: a dengue-láz – A dengue-láz jelenleg évente mintegy 100 millió embert érint, azonban 2080-ra akár 6 milliárd ember is ki lehet téve a veszélyes betegségnek! Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20090514-a-21-szazad-legnagyobb-betegsege-a-klimavaltozas.html

Amit unokáid mesének hisznek majd: hóesés Karácsonykor – A fehér Karácsony valószínűsége száz évvel ezelőtt 20% volt, a globális felmelegedés miatt ez mára 15%-ra csökkent, 2100-ban pedig alig 5% lesz.

Akikkel már nem találkozhatsz: a 2003-as európai hőhullám 70 000 áldozata – A globális hőmérséklet-emelkedés miatt következett be 2003-ban az európai hőhullám, amely 70 ezer ember életét követelte.

Amiket már csak állatkertben láthatsz:
mhorr gazellák – A mhorr gazellák a vadonból már teljesen kipusztultak, így a világ állatkertjeiben tartott 141 egyed a teljes világállományt jelenti.

Amik a szüleid eddigi élete alatt alatt haltak ki: a Föld élővilágának több mint egynegyede – A Föld élővilágának több mint egynegyede eltűnt 1970 óta. A szárazföldi fajok populációja 25, a tengeri állatoké 28, az édesvízieké 29 százalékkal csökkent. A tengeri fajok esetében tíz év alatt, 1995 és 2005 között zajlott le a drasztikus csökkenés, míg az óceáni madarak állománya 30 százalékkal fogyatkozott meg a kilencvenes évek közepe óta.

Amit a saját szemeddel nézhetsz végig: az osztrák Alpok gleccsereinek halála – Az osztrák Alpok több ezer méter magas csúcsai között képződött gleccserek jégfelületének 80%-a a klímaváltozásnak köszönhetően 2050-re egyszerűen eltűnik, 2100-ra pedig már csak hírmondó marad belőlük.

Akiket a katasztrófák a Te életed alatt üldöznek el otthonukból:
200 millió ökológiai menekült – A klímaváltozás miatt bekövetkező környezeti katasztrófák, mint például a szárazság, az elsivatagosodás, a heves esőzések, az áradások és a tengerszint-emelkedés miatt 2050-ig 200 millióan válhatnak földönfutóvá, jelenleg 25-27 millió ökológiai menekült lehet világszerte.

Ahol 30 éves korodban már nem csónakázhatsz: az Aral-tó – Az Aral tó sorsa egy mesterséges természetátalakító program következtében végleg megpecsételődött, de hogy ilyen hamar eltűnik, arra senki nem számított. Egy nemrég készült felmérés szerint a tó nagyobbik, déli része 15 éven belül kiszárad.

Amit ma még nem hiszel el:
Északi-sarkról az elkövetkező száz év során eltűnik a jég – A globális felmelegedés miatt az Északi-sarkról az elkövetkező száz év folyamán teljesen el fog tűnni a jég. A sarki jég 1978 óta minden évtizedben 3-4 százalékkal zsugorodik, így az évszázad végére nyaranta nem lesz már jég az Északi-sarkon.