Érdekességek

Biológiai úton lebomló cipő

Belegondolni is rossz, hogy hány pár cipő kerül a szemétdombokra egy év alatt. Ezen a problémán tud enyhíteni az OAT cég által gyártott környezetbarát lábbelik.

A gyártó csak egy 900 párból álló kisszéria forgalmazását tervezi, így nem valószínű, hogy világmegváltásról beszélhetünk. De az ötlet valóban előremutató és követendő példaként szolgálhat a tömeggyártók számára.

Az OAT a januári, Amszterdamban megrendezésre került Nemzetközi Divat Héten mutatta be a cipőket, mellyel második helyet értek el a környezetbarát kategóriában.

A „Virgin Collection” négy színben érhető el: piros, kék, zöld és sárga. A felső rész vászonból, míg a talp magvakat is tartalmazó parafából készül, mely idővel szintén lebomlik.

A megfelelő anyagkombináció kidolgozására és a gyártási eljárás kifejlesztésére két évet fordított a gyártó. Ez alatt meglátogattak modern gyárakat és megismerkedtek a cipőkészítés ősi hagyományaival is.

Ha minél több gyártó felvenné a kínálatba a biológiai úton lebomló cipőket, akkor megunt vagy elhasznált lábbelinket egyszerűen elásnánk a kertben, kímélve a környezetet. Így bíznánk a természetre azt, ami a hagyományos cipőkkel sohasem történne meg egy szemétdomb tetején.