Érdekességek

Ártalmas kínai rizs

2011.02.16. - 13:19  |  Nincs hozzászólás

A Kínában termesztett rizs tíz százalékát különböző nehézfém származékok szennyezik be – köszönhetően a rohamosan növekedő iparosodásnak.

A New Century magazin idézte azt a tanulmányt, melyből kiderül, hogy nagy mennyiségű kínai rizsben mutatható ki kadmium, arzén és higany. A fertőzés egyik fő okozója az egyre több helyen felbukkanó bányászat.

„Az ártalmas nehézfémek a levegőn és vizeken keresztül fertőzik meg a kínai földeket. Szennyezett ételek komplett láncolata létezik már évek óta” – olvasható a riportban.

A jelentés akadémiai tanulmányokat is idéz, melyek 2007 óta vizsgálják a dél Kínában található vidéki falvakat. Az ipari körzetek és bányák közelében elhelyezkedő településeken több egészségügyi problémára lettek figyelmesek. Ezek közül is az idősebb korosztályt érintő csontproblémák a leggyakoribbak.

A főbb termények közül a rizs a leginkább hajlamos arra, hogy az öntözésre használt vízből felszívja a kadmiumot. A jelenség többnyire a grafit, az ón és réz bányák közelében fordul elő.

„ Teljesen mindegy, hogy a vizsgálatokat az agrárminisztérium vagy akadémikusok végzik. Minden kutatás megállapította, hogy a Kínában termesztett rizs tíz százalékát érinti az átlagosnál magasabb kadmium szennyezés” – vonja le a következtetést a riport.

Ehhez jön még az a tény, hogy semmilyen vizsgálat nem készült arról, hogy milyen egészségügyi következményei lehetnek a szennyezett rizs fogyasztásának.

Kínában évente 200 millió tonna rizst termesztenek, többnyire az ország déli részén. Ezzel a mennyiséggel ez a legfőbb termény a távol keleti államban.

Nem régi készült vizsgálatok problémákat találtak kínai vörösborokkal, gombákkal, tofuval és újrahasznosított sütő olajjal kapcsolatban is.

2008-ban legalább hat gyerek halt meg és közel 300 000 lett beteg melaminos tejtől. Az iparban használatos kemikáliától a termékek magasabb protein tartalmúnak tűnnek.

Az elmúlt 30 évben történt rohamos iparosodásnak köszönhetően Kína a világ második legnagyobb gazdasága lett a tavalyi évre. Ugyanakkor – köszönhetően a hanyag környezetvédelmi intézkedéseknek - az egyik legszennyezettebb ország a vizek és levegő tekintetében.

Teraszos rizsföldek Kínában

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »