Érdekességek

Ártalmas kínai rizs

A Kínában termesztett rizs tíz százalékát különböző nehézfém származékok szennyezik be – köszönhetően a rohamosan növekedő iparosodásnak.

A New Century magazin idézte azt a tanulmányt, melyből kiderül, hogy nagy mennyiségű kínai rizsben mutatható ki kadmium, arzén és higany. A fertőzés egyik fő okozója az egyre több helyen felbukkanó bányászat.

„Az ártalmas nehézfémek a levegőn és vizeken keresztül fertőzik meg a kínai földeket. Szennyezett ételek komplett láncolata létezik már évek óta” – olvasható a riportban.

A jelentés akadémiai tanulmányokat is idéz, melyek 2007 óta vizsgálják a dél Kínában található vidéki falvakat. Az ipari körzetek és bányák közelében elhelyezkedő településeken több egészségügyi problémára lettek figyelmesek. Ezek közül is az idősebb korosztályt érintő csontproblémák a leggyakoribbak.

A főbb termények közül a rizs a leginkább hajlamos arra, hogy az öntözésre használt vízből felszívja a kadmiumot. A jelenség többnyire a grafit, az ón és réz bányák közelében fordul elő.

„ Teljesen mindegy, hogy a vizsgálatokat az agrárminisztérium vagy akadémikusok végzik. Minden kutatás megállapította, hogy a Kínában termesztett rizs tíz százalékát érinti az átlagosnál magasabb kadmium szennyezés” – vonja le a következtetést a riport.

Ehhez jön még az a tény, hogy semmilyen vizsgálat nem készült arról, hogy milyen egészségügyi következményei lehetnek a szennyezett rizs fogyasztásának.

Kínában évente 200 millió tonna rizst termesztenek, többnyire az ország déli részén. Ezzel a mennyiséggel ez a legfőbb termény a távol keleti államban.

Nem régi készült vizsgálatok problémákat találtak kínai vörösborokkal, gombákkal, tofuval és újrahasznosított sütő olajjal kapcsolatban is.

2008-ban legalább hat gyerek halt meg és közel 300 000 lett beteg melaminos tejtől. Az iparban használatos kemikáliától a termékek magasabb protein tartalmúnak tűnnek.

Az elmúlt 30 évben történt rohamos iparosodásnak köszönhetően Kína a világ második legnagyobb gazdasága lett a tavalyi évre. Ugyanakkor – köszönhetően a hanyag környezetvédelmi intézkedéseknek – az egyik legszennyezettebb ország a vizek és levegő tekintetében.

Teraszos rizsföldek Kínában