Érdekességek

Ellenőrizetlen GM-növényt enged az élelmiszerláncba az EU

Az EU-tagállamok képviselőinek tegnapi szavazása véget vetett a zéró toleranciának és GM-növények állati takarmányozásban engedélyezésével ajtót nyitott az élelmiszerlánc szennyezésének – mondta a Greenpeace.

Vége az állati takarmányok GM-szennyezésére vonatkozó zéró toleranciának. Az EU-tagállamok képviselőinek tegnapi szavazása véget vetett a zéró toleranciának és GM-növények állati takarmányozásban engedélyezésével ajtót nyitott az élelmiszerlánc
szennyezésének – mondta a Greenpeace.

Az engedéllyel nem rendelkező génmódosított növényeket tartalmazó takarmányok mindeddig nem kerülhettek az európai piacra és így a táplálkozási láncba. Ezzel szemben a tegnap elfogadott, és várhatóan 2011 nyarának elején hatályba lépő új szabályozás engedélyezi a legfeljebb 0,1%-os szennyezést olyan GM növények esetében is, amelyek nem mentek át az európai engedélyezési folyamaton, a biztonsági vizsgálatokon.

Európa nagy mennyiségű állati takarmányt importál az Egyesült Államokból, Brazíliából és Argentínából, ahol a világ GM-növényeinek 80%-át termesztik. Az Egyesült Államok és a takarmányipar sikerrel gyakorolt nyomást az európai kormányokra, hogy azok fellazítsák a szabályozásokat, és több GM-növényt engedjenek be a piacra.

A takarmányipar azt állítja, hogy a zéró tolerancia megtartásával nem tudnának megfelelő mennyiségű takarmányt biztosítani a haszonállatoknak, ugyanakkor az EU adatai szerint a legritkább esetben kellett volna eddig génszennyezés miatt szállítmányokat kiutasítani. [1]

Tömöri Balázs, a Greenpeace GMO kampányfelelőse szerint ugyanakkor „hazánk el tudja látni magát takarmánnyal, ami lényegesen csökkentené a függésünket az amerikai kontinens főleg génmódosított takarmányától. Természeti adottságaink jók, megművelhető földterület van, most politikai akaratra van szükség, hogy élelmiszerbiztonságunkat növelve hazai takarmánnyal lássuk el haszonállatainkat!”

A Greenpeace EU-s agrárpolitikai tanácsadója, Stefanie Hundsdorfer elmondta: „ha egy GM-növény biztonságosságát nem ellenőrizték Európában, nem lenne szabad engedélyezni azt. Az új elfogadott határérték azt jelzi, hogy Európát sikerrel befolyásolhatja a géntechnológiai ipar a saját élelmiszer-termelésének irányításában. Most az a veszély fenyeget, hogy következő lépésként a GMO-lobbi nyomás alá helyezi az EU-tagállamokat, hogya génszennyezés jelenlétét a közvetlen emberi fogyasztásra készített élelmiszertermékekben is engedélyezzék!”

„Magyarországtól nemcsak azt várjuk, hogy hazánk területén ne engedje a kockázatos génmódosított növények termesztését, hanem azt is, hogy az EU elnökség alatt érje el a GMO engedélyezési eljárás szigorítását, és addig pedig hirdessenek engedélyezési moratóriumot a génmódosított élőlényekre! – tette hozzá Tömöri Balázs.

Jegyzet:

[1] European Commission Rapid Alert System for Food and Feed
http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/rasff_portal_database_en.htm