Érdekességek

Mekkora sugárzás veszélyes az emberre?

Egészségügyi szakértők sürgetik az ázsiai térségben található országok kormányait, hogy vizsgálják meg a levegő sugárszennyezettségét. A Japánban történt katasztrófa után ismét középpontba került a sugárfertőzés.

De mekkora terhelés végzetes az emberre nézve? A Yahoo Green összegyűjtött pár érdekes adatot.

A sugárzás mértékegysége a sievert. Egy sievert 1000 millisievert (mSv). Egy millisievert 1000 mikrosievert.

A sérült atomerőmű közelében – igaz „csak”egy óra hosszára – a sugárszennyezés mértéke elérte a 400 millisievertet – adta hírül a japán kormány. Ez húszszorosa egy atomiparban vagy uránbányában dolgozó ember egész éves terhelésének.

Az átlagember 2-3 mSv természetes sugárzásnak van kitéve évente.

A CT berendezésekben 15 és 30 mSv közötti sugárzást kell elviselnie a vizsgált szerveknek, függően a páciens életkorától.

A csontok vizsgálatához használt röntgen gépek esetében 0,02 mSv, míg a fogászaton használt eszközöknél 0,01mSv sugárzást kell elviselnie a szervezetnek.


Éves szinten 100 mSv sugárzás már közvetlenül felelős lehet a rákos daganatok kialakulásáért. Összesen 1000 mSv (1 sievert) terhelés elég ahhoz, hogy a sugárzásnak kitett 100 emberből átlagosan öt végzetes fertőzést szenvedjen.

A többszöri CT vizsgálatok is növelik a rákos daganatok kialakulásának a lehetőségét. Bizonyították, hogy 90mSv (három vizsgálat) már elegendő lehet ahhoz, hogy megnőjön az esélye a fertőzött sejtek kialakulásának.

A nagy dózisú sugárzás megtámadja a központi idegrendszert, a vörös és fehér vérsejteket, így kárósítva az immunrendszert. Ennek következtében az áldozat gyakorlatilag védtelen marad a fertőzésekkel szemben.

Egyszeri, egy sievert (1000mSv) mértékű sugárzás tartós betegségek kialakulását eredményezik, de nem halálos. 5 sievert-es sugárdózistól az érintettek fele egy hónapon belül meghal.

A Csernobilban történt katasztrófát követően 350 mSv sugárzás volt az a határ, miután elkezdték a lakosságot kitelepíteni – derül ki a WNA (World Nuclear Associate) jelentéséből.

„ A Csernobilban mért akkut sugárzás és a japán munkásokat ért dózis nem sok jót ígér a lakosság számára” – teszi hozzá Lam Ching-wan, a hongkongi egyetem kémiai patológusa.