Érdekességek

Dezodorteszt – bőrbarát izzadásgátlás

Ha nem a legjobb dezodort választjuk, egyik legérzékenyebb bőrfelületünk akár naponta többször is találkozhat káros anyagokkal. Szerencsére egyre több dezodor mentes a legveszélyesebb összetevőktől. A Tudatos Vásárló magazin tizenhat illatszert vizsgált meg az összetevők alapján.

A tesztben legnépszerűbb termékeket vette szemügyre a Tudatos Vásárló, melyek között volt natúr, hagyományos és bio, férfi és női, és állaguk is különbözött.

Pumpálni jó

A vizsgálatba nem vonták be a hajtógázas dezodorokat ismert környezetkárosító hatásuk miatt, bár sajnos a legtöbben még mindig ezeket a termékeket keresik. Magyarországon a második legkedveltebb a golyós kiszerelésű, ezeket követik a stiftek és a pumpás dezodorok. Pedig ez utóbbi megérdemelné a nagyobb népszerűséget, mivel a golyóshoz és a stifthez képest higiénikusabb forma, mert nem érintkezik közvetlenül a bőrrel, így nem juthatnak vissza bele a szennyeződések. Emiatt aztán kevesebb vegyi anyag szükséges tisztaságuk megőrzéséhez.

Nem várt hatás

A dezodorgyártók többféle kritikus anyagot is használnak termékeik előállításánál annak érdekében, hogy illatunk egész nap komfortos maradjon. Az egyik ilyen anyag az alumíniumsó, mely a verejtékmirigyek nyílásait szűkíti, tömi el. Az alumínium vegyületeit már többször tették felelőssé az Alzheimer-kór és a mellrák kialakulásáért, bár döntő erejű bizonyíték még nem született. A legtöbb dezodorban található triklozán, amelynek használata a kétkedők szerint antibiotikum-rezisztenciát hozhat létre. A termékcímkék tanúsága szerint a legtöbb dezodorban találhatóak bőrallergiát kiváltó illatanyagok. Szomorú tény, hogy a teszt negatív rekorderei 10-12 allergén illatanyagot is tartalmaztak.

A teszt eredménye

A Tudatos Vásárló tesztjén dezodorok ranglistáján a kritikus anyagok és a származási hely alapján adott pontozással női kategóriában a Biola orvosi zsályás, izzadást mérséklő pumpás dezodor végzett, a férfiaknál a kategória győztes címet a Logona man pumpás dezodor vitte el. Szerencsére a drogériák polcain széles a választék, így egy kis odafigyeléssel és megfelelő alapinformációk birtokában lehetőségünk van egészségünkre kevésbé kockázatos dezodort választani.

A teszt és további információk a Tudatos Vásárló magazinban és a http://tudatosvasarlo.hu/magazin oldalon találhatók.

A teszt megjelent a Tudatos Vásárló magazin legfrissebb, Szépség című számában.