Érdekességek

A Víz Világnapja

A Víz Világnapján Dr. Borsányi Mátyás, az ÁNTSZ osztályvezető főorvosa osztja meg gondolatait az éltető nedűvel kapcsolatban.

“A víz összetételének olyannak kell lennie, hogy ne legyen benne  veszélyt okozó baktérium és ne legyenek benne olyan kémiai összetevők, melyek hosszantaró vagy életen át tartó fogyasztás során, veszélyt jelentsenek a használóra.

A ivóvíznek használt vizek egy részét semmilyen tisztításnak nem kell alávetni, nem kell kezelni őket, eredeti állapotukban is használhatók és ivásra alkalmasak. Az ország nagy részén a csapvíz igen is iható, megfelel a közegészségügyi követelményeknek, melyek Magyarországon egyes paraméterekre nézve még szigorúbbak is, mint az Európai Unió más tagországaiban.

Azonban vannak az országnak olyan területei, ahol az ivóvíz különleges tisztításra szorul és a tisztítási technológia még nem minden vízműnél létesült meg olyan színvonalon, olyan minőségben, ami a mai követelményeknek megfelelne.

Vannak olyan ásványvizek, melyek összetételükben teljes mértékben megegyeznek ivóvíz összetétellel, és vannak olyan ásványi anyagokban gazdag vizek, egyes elemekben gazdag vizek, melyek emiatt nyerték el az ásványvíz címet. Ilyen például a nagyon nagy ásványi tartalom, mely leggyakrabban kálium, magnézium, vagy esetleg nátrium és emiatt különleges élettani hatásokkal kell számolni. Ezeket a vizeket nem is ajánlják úgy fogyasztani, mint az ivóvizeket, hanem az ivóvíz mellett fogyasztandó, különleges italnak javasolják.

Mi, az ebédhez mindig csapvizet fogyasztunk. Budapesten élünk és ez a csapvíz a mi tudásunk szerint egészséges és jóízű.
A szódavíz egy régen ismert italféleség, sokan magyar feltalálókhoz kötik. Amikor az ivásra alkalmas vízhez nagyobb mennyiségű, 3 literenként 3-4 gramm széndioxidot adagolnak, akkor előállt a szódavíz és ezzel a speciális szódavizet adagoló üvegből, flakonból lehet fogyasztani.

A víz a   H2O a mai tudásunk szerint. Azonban a csapvíz, az ásványvíz, az esővíz nem csak H2O -ból áll, hanem különböző anyagokat, szerves és szervetlen anyagokat, gázokat is tartalmaz oldott formában. “