Érdekességek

Elkészült a gyertya, jöhet a Föld Órája!

2011.03.24. - 11:26  |  Nincs hozzászólás

A cápák társaságában 22-én este elkészültek a viaszalkotások. A vendégek nemcsak a gyertyák elkészítésében, hanem a Föld megóvásában is nagy szerepet vállaltak.

A szebbnél szebb gyertyák majd szombaton, a Föld Óráján teszik meghitté az otthonok hangulatát. Az idei év akciója már most rekordokat döntöget, a tavalyi számokat is meghaladta a jelenleg 131 csatlakozó ország.

Kedden este a Tropicariumban Kecskés Karina, Demcsák Zsuzsa, Varga Líviusz és Giorgio tanulták ki a gyertyaöntés csínját-bínját. Apró követőik persze mindenben segítségükre voltak, így a gyertyák sorából a gyermek-hadseregnek is bőven jutott.

Demcsák Zsuzsa, a Külügyminisztérium, az Európai parlament és az Európai Bizottság közös Kapcsold ki! kampányának klímanagykövete, 2 gyermekével azonnal belefogott a viasz-formázásba. A telt hangú Giorgio hosszan szemlélte az eseményeket, mielőtt nekifogott remekműveinek, amelyek végül az este legegyedibb darabjai lettek. Karina színművésznő otthonmaradt kislányának készített ajándékot, a Quimby frontembere, Líviusz pedig egy település számára is elegendő gyertyamennyiséget produkált.

A vendégek azt is megosztották a közönséggel, hol és hogyan töltik majd a szombat estét.

Lesz, aki a Föld Óráját otthon, családi körben ünnepli, lesz, aki nyugodt vidékre vonul majd vissza, és lesz, aki a Budai várban, a WWF-fel tölti a bolygónak adott 60 perc sötétséget.

Idén ugyanis az esemény szervezője, a WWF ismét a Budai vár Savoyai teraszán várja az érdeklődőket már fél nyolctól, kutyás bemutatóval, dobosokkal, tűzzsonglőrökkel, fényküllő-bemutatóval és számos érdekes programmal.

Az ország többi részén is rengeteg esemény szerveződik, ezeket a www.foldoraja.hu honlap gyűjti össze. A WWF a budapesti helyszín mellett Szegeden is egész estés programmal várja a látogatókat Közép-Európa legzöldebb egyetemének szervezésében.

Emellett idén hazánkban új kezdeményezés is indul, amely a Föld Óráján készült felvételeket gyűjti majd össze és alkot belőle egy magyar Föld Órája filmet.

Az idei Föld Órája nemcsak hazai események terén tesz túl a tavalyi akción.

Jelenleg 131 ország és tartomány, ikonikus épületek és látványosságok, és emberek százmilliói készülnek arra, hogy együtt ünnepeljenek a Föld Óráján!
Csatlakozott mind a hat kontinens, az összes G20 tagország és több ezer város.

Sötétbe borul többek közt a világ legmagasabb épülete, a dubai Burdzs Kalifa, a New York-i Empire State Building és a Times Square, a Sydney-i Operaház, a spanyolországi Alhambra, a svéd királyi palota, a zimbabwei Viktória-vízesés, a Niagara-vízesés, az Eiffel-torony és a London Eye.

Hazánkban kialszanak többek közt a Budai Vár, a Szabadság híd, a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, az egri székesegyház, és a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház fényei.

A lekapcsoláson túl azonban számos nagyváros tartós környezetkímélő megoldások bevezetését is tervezi. Az ausztráliai Sydney utcáin és parkjaiban LED-es közvilágításra váltanak. A kínai Shenyangban 38.000 hektár földet fognak újraerdősíteni, Szecsuán tartomány fővárosában, Chengduban pedig 60.000 darab olcsón, bárki által kölcsönözhető biciklit és 1000 kölcsönző központot akarnak felállítani, ezzel motiválva a lakosságot az alacsonyabb fogyasztású és szén-dioxid kibocsátású életmódra.

Itt az ideje, hogy mi magunk is megtegyük vállalásainkat, és a lekapcsolás után megkezdjük mindennapi életünk fenntarthatóbbá tételét!

A Föld Órája 2011. kampány  kiemelt magyarországi támogatója, a Rail Cargo Hungaria, innovatív vasúti árufuvarozási megoldásaival kíván élhetőbb környezetet teremteni. A társaság márkaértékei között meghatározó szerepet tölt be a környezettudatosság, amely mellett a Rail Cargo Hungaria Zrt. teljes mértékben elkötelezte magát.

A Coca-Cola Magyarország idén is csatlakozik a Föld Órája akcióhoz. A Föld Órája idején kikapcsolják fényreklámaikat, és erre felkérik vevőpartnereinket is. Belső kommunikációs hálózatuk segítségével munkatársaikat is buzdítjuk a csatlakozásra.

YouTube előnézeti kép

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »