Érdekességek

„Egy hullám nem fordíthatja vissza az embert”

A Rakonczay házaspár által vezetett vitorlást az Atlanti-óceánon egy óriási törőhullám hosszában felborította, amelynek következtében a hajó komoly sérüléseket szenvedett. A földkerülők élményeikről és jövőbeni terveikről meséltek a mai sajtótájékoztatón.

Az Atlanti – óceánt átevezte Rakonczay Viktória és Gábor, a Földkerülő vitorlás út teljesítése azonban még várat magára. A fél éves út alatt 13 000 kilométert hajóztak és számos nehezen elérhető, a civilizációtól nagy mértékben elzárt szigeten kötöttek ki.

„Az út minden egyes napja hatalmas kaland. Fantasztikus élmény, amikor a hajó a többméteres hullámokon nagy sebességgel rohan, körülöttünk pedig a hajóknál is nagyobb bálnák úsznak. De meghatározó élmények kötődnek a kikötésekhez is, újra láthatunk fákat, zöld növényeket, a parton ismét lehet napi 8-10 órát aludni a 3-4 óra helyett, lehet meleg vízzel zuhanyozni, amire kinn az óceánon szintén nem volt lehetőségünk.”

Rácz Félix menedzser,Rakonczay Viktória és férje,Gábor

Rakonczayék egyik legszebb élménye Fernando de Noronha szigetéhez kötődik.

„Közvetlenül a sziget előtt horgonyoztunk le. Az öbölben mindenhol delfinek úsztak és mi együtt úsztunk a csapattal” – mesélt az izgalmas percekről a házaspár.

A természet ereje sajnos félbeszakította a vállalkozást: a 10-es erősségű szélvihar következtében először az oldalára borult a hajó, majd vitorla nélkül, a kopasz árbóccal is tíz csomóval robogva hosszában felborult.

Viktória a kabinban, míg Gábor a fedélzeten vészelte át a megrázó eseményt.

Mint elmondták, ezek után bizalmukat vesztették a hajóban, mely komoly sérüléseket szenvedett. Ezt követően 16 napba telt, mire a sérült hajóval elérték a kétezer kilométerre lévő Fokvárost, ahol meghozták a nehéz döntést: a sérült felszereléssel nincs értelme folytatni a kalandot.

A kaland legnagyobb tanulsága: „A természetnek hatalmas az ereje, csak a szárazföldi civilizált és biztonságos világunkban ezt könnyen elfelejti az ember. Ugyanakkor a természet tisztelete mellett az is fontos, hogy az emberi kitartás nem ismer határokat.”

Rakonczayék nem adják fel: egy erősebb hajóval és még elszántabban ismét megpróbálkoznak a Föld körbehajózásával.

Viktóriával készült interjúnkat hamarosan olvashatjátok.