Érdekességek

Milyen lesz a hazai időjárás 2050-ben?

Az alábbi, elsőre talán apokaliptikusnak tűnő videó könnyen mosolyt csal a néző arcára, de jobb, ha elgondolkodunk a dolog komolyságán.

„Nagyszüleink azt mondták, hogy remek gyümölcs volt a szőlő, de ne búsuljunk, higgyék el nekem, hogy a datolya is van olyan finom” – hallható az OzoneNetwork által készített időjárás jelentésben.

Bizony, 2050-ben a nagy szárazság miatt már nem lesz szüret a tokaji hegyoldalakon. Negyven Celsius fok feletti hőmérséklet szeptemberben, a Balaton csupán egy apró folt a térképen 12 centiméteres vízállással. Ilyen rémisztő állapotok fogják jellemezni hazánk időjárását négy évtized múlva.

Nem tudhatjuk biztosan, hogy a mai szemmel még abszurdnak tűnő időjárás jelentés mennyiben fog beigazolódni a jövőben. Gyakran hallani a pusztító életmód hatására kialakuló elsivatagosodásról és a jégtakarók olvadásáról.

Biztos, ami biztos, törekedjünk arra, hogy minél kisebb eséllyel valósuljanak meg a videóban látható körülmények.

A környezetvédelemre is igaz a „Jobb félni, mint megijedni” mondás. Azaz cselekedjünk időben, hogy még unokáink is részesüljenek a Tokaji aszú nyújtotta gyönyörben!

YouTube előnézeti kép