Érdekességek

Vizes frissítő séta Budapesten – a víztárolótól az ivókutakig

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy fővárosunk számos pontján lehetőségünk van arra, hogy - akár a hajdani utazók - kiürült palackjainkat tiszta, jó minőségű vízzel töltsük újra, kímélve ezzel környezetünket, s végső soron pénztárcánkat is.

Habár úgy tűnik, a nyár még várat magára, nem árt felkészülni a forró napokra egy kis hűsöléssel. A Tudatos Vásárlók Egyesülete és az ImagineBudapest a tavalyi ivókút-séták sikerén felbuzdulva, idén a Fővárosi Vízművek támogatásával szeretné felhívni a figyelmet, hogy fővárosunk számos pontján lehetőségünk van arra, hogy – akár a hajdani utazók – kiürült palackjainkat tiszta, jó minőségű vízzel töltsük újra, kímélve ezzel környezetünket, s végső soron pénztárcánkat is

A vezetékes víz, vagy hétköznapi nevén csapvíz nem számít különösebb gasztronómiai kuriózumnak, mégis nagy sikere van immár egy bő évszázada. Naponta isszuk, használjuk, még akkor is, ha manapság a palackozott ásványvíz komoly konkurenciát jelent számára. Még Budapesten is, ahol a jó minőségű csapvíz mellett számos értékes ásványvízforrás mellett megyünk el nap mint nap.

A szervezők vízi-várostörténeti sétára hívják az érdeklődőket. A séta ideje alatt a budai oldalon fellelhető néhány ivókútból merítve frissíthetjük fel magunkat. Az idei séta egy igen izgalmas állomással bővül: a nem kevés városi legendával övezett Gellért-hegyi víztárolóba is ellátogatunk. Eközben tudásszomjoltásként hallhatunk a várostörténeti szempontból is izgalmas víziközmű-hálózat létrejöttéről, a budai oldal alatt húzódó titokzatos tavakról és forrásokról, a hajdani kutakról, vízellátásról, vagy éppen arról, hogy szokás volt-e a múlt század fordulóján vizet inni az ebédhez a főúri asztaloknál.

 

A vízi-várostörténeti séta időpontja: 2011. május 13. 15.30

A séta kezdete: Budatest I., Sánc utcai víztároló bejárata felett a szobornál

A program időtartama körülbelül 2 óra.

A nyár folyamán még további négy sétát szervezünk, ezek időpontjáról a www.tudatosvasarlo.hu, a www.imaginebudapest.hu, valamint a www.vizmuvek.hu oldalon, illetve a Facebookon tájékozódhat.

A séta ingyenes, de jelentkezéshez kötött. A csoport maximális létszáma 30 fő. Regisztrálni a noemi@tve.hu email címen lehet.

YouTube előnézeti kép