Érdekességek

Takarmány-önellátást és a tej kínálatszabályozását követelik az európai civilek Debrecenben

„A kereskedelem, fejlesztés és fenntarthatóság összehangolása” címmel, 80 résztvevő és 15 előadó részvételével háromnapos konferenciát tartottak civil szervezetek Debrecenben.

A  Védegylet, Greenpeace és a CreatingCoherence hálózat által szervezett konferencia célja az volt, hogy az Európai   Unió   Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának hétfőn kezdődő informális találkozója előtt sorra vegyék, mik a civil szervezetek szerint a tanácsülésen tárgyalt témákban a legfontosabb tennivalók.

„Mindenekelőtt méltányos termelői árakra van szükség az állattenyésztési szektorban, amihez elengedhetetlen az erős európai kínálatszabályozás. A tejkvóta megszüntetése pont ellentétes irányú lépés, ezért a konferencián felszólaló európai gazdák és civilek egyhangúan aggodalmukat fejezték ki ezzel  kapcsolatban” – számolt be a három nap tanulságairól Sarbu-Simonyi Borbála, a Védegylet agrár programvezetője.

„Az európai hús- és tejtermék csomagolásán jelenleg nem kell feltüntetni a tényt, hogy az állatok  nagyrészt Latin – Amerikából származó, főként génmódosított takarmányt fogyasztanak. A fogyasztók így nem tudják elkerülni ezek fogyasztását, noha a lakosság többsége elutasítja a mezőgazdasági célú génmódosítást. Ennek  alternatívája, a takarmány-önellátás Európa és Magyarország számára nemcsak lehetséges, hanem sürgetően szükséges  is” – tette hozzá Tömöri Balázs, a Greenpeace GMO-kampányfelelőse.

A  Greenpeace és a Védegylet hétfőn, a tanácsülés első napján fogja bemutatni a Világbank és a WHO tanulmányát, mely  110  kormány közreműködésével, 400  szakértő  munkájával  azt  elemezte, hogy miként járulhat  hozzá  a mezőgazdaság a növekvő népességű bolygón a szegénység és az éhínség csökkentéséhez. A két zöld szervezet azért tartotta fontosnak a magyar  kiadást, mert a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet sorra azt erősítette meg, amiket a zöldek már évtizedek óta hangoztatnak: hogy a vegyszeres,  ipari  mezőgazdaság  és a génmanipuláció tévút, és helyettük a kistermelői   gazdaságok,  a  tájfajták,  és  a  biogazdaságok  jelentik  a
megoldást.