Érdekességek

Botrányba csomagolt Barbie – A világ leghíresebb játéka tigrispusztításba keveredik

A Greenpeace tegnap nyilvánosságra hozott vizsgálata szerint Barbie, a világ leghíresebb játékbabája is érintett az esőerdők kipusztításában.

A babák csomagolásához ugyanis olyan faanyagot használnak, amelyet számos
veszélyeztetett állatfajnak, például a szumátrai tigrisnek is otthont adó indonéziai esőerdők irtásával termelnek.

Barbie barátját, Kent utánzó, szmokingba öltözött Greenpeace aktivisták megmászták a játékot gyártó Mattel Los Angeles-i székházát és kifeszítettek egy óriási feliratot: „Barbie: szakítok. Nem járok olyan csajjal, aki szerint az erdőirtás menő.” A Los Angeles-i akció egy globális Greenpeace kampány első lépése, melyben megpróbálják megállítani az indonéziai erdőirtásokban oroszlán szerepet játszó cégeket.

Ken drámai szembesülése Barbie szörnyű, titkos múltjával az alábbi videón látható:


A Greenpeace kutatói törvényszéki vizsgálatokkal és a beszállítói tanúsítványok ellenőrzésével mutatták ki a szörnyű igazságot. Ezek a csomagolóanyagok – melyeket egyébként más játégyártók, példul a Disney is használnak- az Asia Pulp and Paper (APP) termékei.

Vay Márton, a Greenpeace Magyarország sajtószóvivője szerint: „Barbie rombolja az esőerdőket és a kipusztulás szélére sodor súlyosan veszélyeztetett fajokat, mint például a szumátrai tigris. Barbie gyártója, a Mattel ne csomagoljon semmit az esőerdők pusztulásából származó anyagokba, ne vásároljon csomagolóanyagokat az APP-től, amely cég iszonyú pusztítások árán készít az indonéziai esőerdőkből eldobható
csomagolóanyagot.”

Indonéziában páratlan sebességgel folyik az erdőirtás. Az indonéz kormány becslése szerint minden évben több mint egy millió hektárnyi esőerdőt pusztítanak el.

A Greenpeace tavaly a világ legnagyobb élelmiszergyártó cégét, a Nestlét kényszerítette rá a Kitkat csokoládé reklámjára kihegyezett kampányával, hogy hagyjon fel az indonéz esőerdők helyén termelt pálmaolaj használatával.

http://greenpeace.hu/kereses/p1/t236

Az APP és a Barbie erdőpusztító tevékenységével kapcsolatos dossziét lásd itt:

www.greenpeace.org/app-toying-with-extinction