Érdekességek

Környezettudatosabbnak mutatjuk magunkat a valósnál

A magyar lakosság 67%-a gyűjti szelektíven a csomagolási hulladékokat, 43%-a pedig a hulladékká vált italos kartondobozokat is külön válogatja – derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés és a Stop.hu magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait vizsgáló közös kutatásából.

Magyarországon ugyan évről-évre nő a szelektíven gyűjtött hulladékok mennyisége, a lakosság mégis átlagosan évente csupán 8-10 kg hulladékot gyűjt vissza fejenként, mely jócskán az Európai Unió 20 kg / fő / év átlaga alatt marad. Ehhez az is hozzájárul, ami a felmérés eredményéből is kiderül, hogy a megkérdezettek 52%-ához nem jut el elegendő információ a környezetvédelem e területéről. A felmérésben résztvevők 57%-ánál még mindig népszerű kifogásnak számít a gyűjtőszigetek hiánya vagy távolsága, noha a gyűjtőpontok mára közel 8 millió fő számára érhetők el közvetlenül.

A tejek és gyümölcslevek csomagolására szolgáló italos kartondobozok szelektív gyűjtését szorgalmazó IKSZ adatai szerint az elmúlt évben forgalomba került dobozoknak mindössze 17,7%-a gyűlt vissza újrahasznosításra. Ez alapján a magyar lakosság mindössze egytizede gyűjtötte szelektíven ezt a csomagolást, miközben a kutatás adatai szerint közel minden második lakos (43%) állítja magáról, hogy él a környezetvédelem ezen mindennapi, egyszerű módjával.

Ki mit gyűjt külön és miért nem?

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés és a Stop.hu internetes portál 2011. április és május hónapban végzett közös online felmérést 1.400 fő bevonásával, annak érdekében, hogy képet kapjon a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásairól.

A felmérésben megkérdezettek háztartásaiban leggyakrabban előforduló csomagolási hulladéktípus a műanyag palack (91,3%), a felmérésben résztvevők mindössze 83,7%-ban gyűjti vissza szelektíven. Az italos kartondoboz a felmérésben megkérdezett háztartások 80%-ában fordul elő és 43%-ban vissza is gyűjtik, az üveg 79,8%-os gyakorisággal fordul elő, melynek 76%-át gyűjtik szelektíven. Alumíniumdoboz a felmérésben résztvevő háztartások 79%-ában előforduló csomagolóanyag, melynek mindössze 41,4%-át gyűjtik szelektíven a megkérdezettek.

A lakosság 19%-át még mindig az a tévhit tartja vissza a hulladék szelektív gyűjtésétől, hogy a különválogatott típusokat úgyis összeöntik a többi hulladékkal, 3%-ot pedig az, hogy nincs rá ideje.
A megkérdezettek 57%-a még mindig azért marad távol a szelektív gyűjtéstől, mert hiányolja vagy túl távol esőnek ítéli a gyűjtőszigeteket, míg 20% azért nem vesz részt benne, mert körülményesnek ítéli a hulladék otthoni különválogatását. Összességében a válaszadók 52% ítélte meg úgy, hogy nem jut el hozzá elég információ a szelektív hulladékgyűjtésről.

A hulladék érték

Ma már a lakosság 99%-a tisztában van azzal, hogy a szelektíven visszagyűjtött anyagokból újra termékek készülnek, így visszajutnak az anyagok körforgásába. A környezettudatos szemléletváltozás megmutatkozik az IKSZ és Stop.hu felmérésének eredményében is, hiszen a résztvevők 49%-a gyűjti szelektíven a hulladékot azért, mert így hozzájárul a különböző anyagok újrahasznosításához, 31% azért, mert így nem szennyezi környezetét, 12% azért, mert így csökkenti ökolábnyomát, 7% pedig azért, hogy ezzel segítse a nyersanyagokkal való takarékoskodást.

A tudás megvan, már csak a gyakorlaton kell szépíteni

Az italos kartondoboz a háztartásokban az egyik leggyakrabban előforduló csomagolás típus. A kérdőívet kitöltők 53%-ának háztartásában 2-5 darab, 27%-ának 5-10 darab, 8%-nál 10-15 és 3%-nál 15-nél több italos kartondoboz fordul meg hetente.

A kérdőívet kitöltők 53%-ának háztartásában 2-5 darab, 27%-ának 5-10 darab, 8%-nál 10-15 és 3%-nál 15-nél több italos kartondoboz fordul meg hetente. Ez átlagosan heti 5 db italos kartondobozt jelent, egy évre vetítve tehát összesen 260 darabot háztartásonként. A kutatásban résztvevők, saját bevallásuk szerint, fejenként 148 darab tejes vagy üdítős dobozt gyűjtenek évente szelektíven gyűjtenünk, ám ez a szám a valóságban háztartásonként mindössze 17 darab, ami azt bizonyítja, hogy a lakosság környezettudatosabbnak vallja magát, mint amennyire a valóságban az.

A kiemelkedő mennyiség nem meglepő, mivel a felmérés eredménye szerint a friss tejek 66%-a, az UHT tejek 93%-a, a gyümölcsleveknek pedig 71%-a jut el a fogyasztókhoz ebben a csomagolóanyagban, hiszen az, összetételének köszönhetően, a külső behatásoktól elzárva őrzi meg tartalma minőségét.
Az IKSZ és a Stop.hu kutatásában megkérdezettek 94%-a jól tudja, hogy az italos kartondoboz újrahasznosítható hulladéktípus, sőt, 45% azt is helyesen tudta, hogy ez a csomagolás 75%-ban papírból áll. Ennek ellenére mindössze 43% azok aránya, akik szelektíven gyűjtik ezt a csomagolóanyagot, a felmérés eredménye pedig még így sem áll összhangban a gyakorlattal: az IKSZ adatai alapján mindössze a lakosság tizede gyűjti szelektíven az italos kartondobozokat.

„2010 végén már mintegy 8 millió embernek volt lehetősége az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére, de csak 10%-uk gyűjtötte valóban külön ezt a hulladéktípust” – mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. „Magyarországon a forgalomba kerülő 9-10.000 tonna italos kartondoboznak csak 17,7%-a gyűlik vissza szelektíven, míg az Európai Unió átlaga 2009-ben 35% volt” – tette hozzá a szakember.

A felmérésben megkérdezettek 94%-a tudta, hogy az italos kartondobozok újrahasznosíthatók. Ennek során olyan újrapapír termékeket gyártanak belőle, mint hullámkarton (a felmérésben résztvevők 70%-a tudta), újra italos karton (38% tudta) vagy akár épületi belső válaszfal (32% tudta), de olyan hétköznapi termékek is, mint szalvéta, toalett papír, törlőkendő (20% tudta) vagy tojástartó (68% tudta) és jegyzetfüzet (19% tudta).

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!
További Információ kérhető:  www.italoskarton.hu