Érdekességek

Ipsos: világszerte csökkent az atomenergia támogatottsága

2011.06.21. - 12:13  |  Nincs hozzászólás

Az Ipsos felmérése szerint világszerte erőteljesen csökkent az atomenergia támogatottsága, az ellenzők 26 százaléka a japán fukushimai erőmű katasztrófájával indokolja a döntését, a 24 országban készült kutatás szerint az atomenergia jelenleg kevésbé támogatott energiaforrás, mint a szén.

Az Ipsos által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint az atomerőművek építésével kapcsolatos heves németországi  és olaszországi vitákat követően készített kutatásból kiderül, hogy  54 százalékról 38 százalékosra csökkent az atomenergia támogatottsága. A széné, mint energiaforrásé 48 százalékon áll.
Az atomenergiát ellenzők tábora átlagosan 26 százalékkal nőtt, ám Indiában, Kínában, Japánban és Dél-Koreában több mint 50 százalékkal emelkedett.

Az Ipsos szerint nem meglepő, hogy éppen a német kormány és a népszavazással tiltakozó olasz lakosság utasította el az atomenergia jövőbeli felhasználását: a vizsgált 24 ország közül Németországban, Olaszországban és Mexikóban a legalacsonyabb, 21, 19 és 18 százalék az atomenergia támogatottsága.
A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a  válaszadók 38 százaléka mutat nyitottságot a villamosenergia-termelés nukleáris alapú modernizációja iránt,  míg a többség mereven elzárkózik ettől.

Ugyanakkor a földrengés és az ezt követő cumani sújtotta Japán lakóinak majdnem fele, 45 százaléka tartja az atomenergiát ma is elfogadható energiaforrásnak, s 71 százalékuk támogatja az atomerőművek modernizálását.

A kutatás során megkérdezettek 95 százaléka értesült a cunamit követő fukushimai nukleáris atomerőmű-katasztrófáról, s közülük tízből heten egyetértenek azzal, hogy „ami a japán atomerőművel történt bizonyítja, hogy az ilyen létesítmények mennyire sebezhetőek az előre nem látható eseményekkel szemben, s hogy halálos következményekkel járhatnak a környezetükben élőkre. Éppen ezért le kell állítani az építésüket.” A többiek viszont úgy látják, hogy ez egy előre nem látható és egyedi eset volt, ami miatt nem kell leállítani az atomipar fejlesztését, új erőművek építését.

A válaszadók a villamosenergia hat alternatív energiaforrásról szavazva a atomenergiát támogatták legkevésbé, 38 százalékkal. A napenergia 97 százalékos, a szél 93 százalékos, a vízenergia pedig 91 százalékos támogatást kapott, a földgázra 80 százalék, a szénre pedig 48 százalék szavazat érkezett.
Az atomenergia elutasító egynegyede a japán katasztrófa következményeként alakította ki álláspontját, míg 64 százalék korábban sem támogatta.

A kutatás szerint a válaszadók háromnegyede véli úgy, hogy a nukleáris energia „átmeneti energiaforrás”, míg a másik egynegyed hiszi, hogy „elfogadható és hosszú távú megoldást jelent azokban az országokban, amely rászorulnak, mint energiaforrásra".

A válaszadók 54, valamint 56 százaléka szerint a japán tisztségviselők és intézmények kommunikációja hiteles, bár az eredmények országonként nagy eltérést mutatnak. A japánok mindössze 28 százaléka ért egyet azzal, hogy hiteles volt a tájékoztatás, s ennél is kevesebben, 23 százalék tartja úgy, hogy pontos volt.

A válaszadók közül tízből nyolcan legalább egyet elutasítanak a következő japán exportcikkek közül: halat 45 százalék, a tengeri alga 44 százalék, a sushi éttermeket 41 százalék, a gyümölcsöt 40 százalék, a rizst 38 százalék, míg a tésztát 37 százalék. Több mint fele azoknak, akik legalább egyet elutasítnak a felsorolt termékek közül, állítják, hogy a japán atomkatasztrófa miatt döntöttek így.

A kutatás során megkérdezettek 95 százaléka értesült a cunamit követő fukushimai nukleáris atomerőmű-katasztrófáról, s közülük tízből heten egyetértenek azzal, hogy „ami a japán atomerőművel történt bizonyítja, hogy az ilyen létesítmények mennyire sebezhetőek az előre nem látható eseményekkel szemben, s hogy halálos következményekkel járhatnak a környezetükben élőkre.

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »