Érdekességek

Hatékonysági alap az EU-tól

Az Európai Unió új pénzalapot indít, az EEEF-et annak érdekében, hogy „húszas” célkitűzései nagyobb biztonsággal teljesüljenek. Az EU erre az évtizedre határozta el azt, hogy a levegőbe jutó szennyező anyagok mennyisége 20 százalékkal csökkenjen, ugyanakkor a megújuló energiák felhasználása és egészében az energiafogyasztás hatékonysága 20-20 százalékkal nőjön.

A célok elérését szolgáló beruházások megkönnyítésére maga az Európai Bizottság szövetkezett az EU beruházási bankjával, az EIB-bel, valamint a Deutsche Bank német pénzintézettel egy piaci alapon működő pénzalap létrehozása érdekében.

Az EU bizottsága 125 millió eurót tesz az alapba, az EIB egyelőre 75 millió euróval kötelezte el magát, a Deutsche Bank 5 millióval, de 60 millió eurós hozzájárulást helyezett kilátásba a Cassa Depositi a Prestiti olasz pénzügyi csoport is. Az EEEF további eurómilliókat vár az alap feltöltésére, azzal számol, hogy a most még csak 265 millió eurós keret idővel 800 millió eurósra duzzad. Az alap műszaki segítséget is nyújtana a pénzügyi támogatáson felül.

Az alapot részben abból a még el nem költött uniós pénzből töltik fel, ami az uniós gazdaságok fellendítését szolgáló európai energiaprogramból maradt- írja a finchannel.com portál, amely úgy tudja, hogy az alap elsősorban az állami szektort célozná meg támogatásával.