Érdekességek

Visszahúzódó afrikai sivatagok?

A zseniális passzív „vízinkubátor”, a groázis, a harmatcseppeket összegyűjtve segíthet a kopár vidékek újrafásításában.

Mindig is mondtam, hogy a létező legkifinomultabb zöldtechnológia az a fa. A fák felhasználják a szén-dioxidot, megkötik a nitrogént a talajba, természetes komposztot állítanak elő, meggátolják az eróziót és elősegítik az esőzést, miközben élelmet, faanyagot és üzemanyagot állítanak elő. Egyszerűen a legjobb, amint a bolygónkkal tehetünk, hogy fákat ültetünk. Ezt a tényt támasztja alá a legutóbbi McKinsey-tanulmány is (http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/report-forests-hold-the-key-to-solving-climate-change), amely azokat a lehetőségeket mutatja be, melyekkel lehetővé válik globális felmelegedés mértékének csökkentése. Ám sajnos van egy kis probléma.

Az olyan kopár vidékek, mint Afrika, Mexikó, India és Kína beerdősítését sosem vették számításba a klímaváltozás mérséklésének eszközeként, hiszen a facsemeték ültetése ezeken a vidékeken nehezen megoldható. Sok vizet és rendszeres törődést igényelnek – két olyan dolgot, amiben ezek a vidékek szűkölködnek, holott a szükség nagyon nagy lenne rájuk.

És mi lenne, ha létezne egy olyan eszköz, amely megoldaná ezeket a problémákat? Egy eszköz, amely nem igényel energiát, nincsenek mozgó elemei és szó szerint vonzza a vizet és a levegőt? Ez csodásan hangzik, és a Groasis Waterboxx rendelkezik is ezekkel a csodás tulajdonságokkal.

Ez az egyszerű vízgyűjtő eszköz a legtöbb sivatagra jellemző nagy hőmérsékletingadozást használja ki. A harmat ugyanis éjszaka keletkezik, amikor is a levegő kis nedvességtartalma kicsapódik az olyan félig áteresztő felületeken, mint a levelek. Ám amint felkel a nap, a harmat gyorsan elpárologva visszakerülne a levegőbe, de az ügyes kis Waterboxx az apró csatornáin keresztül egy kis tartályba vezeti a vizet, így facsemeték gyökerei elegendő tápanyaghoz jutnak ahhoz, hogy nagyra nőhessenek. Idővel a fa gyökerei elég erősek és hosszúak lesznek ahhoz, hogy a földből nyerjék ki a fenntartásukhoz szükséges vizet.

Peter Hoff, a Waterboxx holland feltalálója, nem rég végzett egy tanulmányt Marokkóban, és az eredmények lenyűgözők lettek: a Groazis Waterboxx-ba lévő fák száz százaléka túlélte a forróságot, kilencven százaléka pedig virágzik is. Összehasonlításképpen, a hagyományos ültetési eljárással telepített fák kilencven százaléka elpusztul.

A „vízelemekhez” hasonlóan, a Waterboxx egy passzív csepegtető öntözőrendszer, amely lassan csepegteti vizet a fiatal a fa gyökérzetébe.

Nem vitás, hogy az elsőszámú környezetvédelmi elv az erdők visszahúzódásának meggátolása – amely a károsanyag-kibocsátás fő hatása –, a Groasis megcsillantja a klímaváltozás megakadályozásának reményét. Ráadásul javítja a vízellátást és a talaj minőségét az olyan területeken, ahol ebben már reménykedni sem mertek.

A jelenlegi Waterboxx-ok poliproplilénből készülnek, de a gyártó már dolgozik egy biológiailag lebomló változaton, amely még a fákat is táplálná.

Forrás: http://www.mnn.com