Érdekességek

Francia fenntartható esküvő

A fenntartható fejlődésről, környezetről, de még a fenntartható házasságról is sokat írtak. Most egy francia hírből értesülhettünk a fenntartható esküvőről is.

Mint az ouest-france.fr tudósításából kiderül, kell hozzá egy a környezet ügyei iránt erősen elkötelezett vőlegény, aki három alapvető szabályt írt elő a násznépnek – egyetértésben az arával – a fenntartható esküvőhöz: amit elfogyasztanak, azt a környék termelőitől szerezzék be, lehetőleg semmiféle szemetet ne hagyjanak és az autóval érkezők, akik már odajövetelükkel szennyezték a levegőt, ugyanazon nap ezt ne tegyék meg ismét, azaz csak másnap távozzanak az esemény színhelyéről. Ehhez nem mellékesen egy egész kis kastélyt kellett kibérelniük.

Ezen kívül még próbáltak más tekintetben is megfelelni a fenntarthatóságnak: az ételekről gondoskodó helyi séf elsősorban baromfiból készítette az esküvői menü húsételeit, mert a baromfitartás jár a viszonylag legkisebb kedvezőtlen környezeti kihatással.

Nem üveges borokat hozattak az alkalomra, hanem hordóst, a sört is hordóból csapolták. Az üvegárút részben kölcsönözték, miként a növény- és virágdíszeket is, és a lakoma maradékait szelektív tartókba kellett elhelyezni. A párocska a résztvevőket kis képregény-brosúrával lepte meg, ami humorral szólt arról, miként kell csökkenteni a háztartási hulladékot és változtatni a fogyasztási szokásokon.