Érdekességek

A tűzijátéknak hamarosan vége lehet

Nem csupán a nagy tűzijátékoknak van szerte ágazó negatív környezeti hatása, hanem a kicsiknek is, főleg ha sok van belőlük. Van, ahol harcba indultak ellenük.

Úgy néz ki, hogy a jó fél milliós svájci Aargau kantonban jövőre esetleg már nem lehet majd büntetlenül magántűzijátékot rendezni. Több ottani politikus kezdeményezni akarja betiltásukról a helyi népszavazást.

Márpedig a népszavazás kezdeményezéséhez a tartományban csupán csak 3 ezer aláírást kell szerezni, ami a svájci sajtó szerint könnyű feladatnak tűnik. Aargauban éppen elég sok létesítmény van, például számos erőmű, köztük három(!) atomerőmű, melyek eleve környezeti ártalmakat okoznak, okozhatnak.

A privát tűzijátékozás Svájcban régen nem volt divatban, csak az utóbbi években kezdtek elszaporodni és mára már egyre többen háborodnak fel a természet közelében, ha nem annak közepén rendezett hangos-füstös-fényes és nem utolsó sorban veszélyes szórakozás miatt. Mint a természetvédők mondják, ártalmas mindenre, emberre, állatra, növényekre is.

Tavaly a kanton parlamentjében már beterjesztettek a privát tűzijátékok tilalmáról a javaslatot, de törvény nem lett belőle.