Érdekességek

Az olimpiai látogatótömeg termelné az energiát

A nagyvárásokban szaporodnak a kísérletek, hogy az emberi járás energiáját elektromos energiává alakítva át különböző felhasználási lehetőségeket dolgozzanak ki.

Ezt az energiát egyelőre elsősorban világításra fordítanák. A jövő évi londoni olimpiára a nagyváros összesen 16 ezer energiagyűjtő – világítani is képes – járólappal várná a látogatókat.

Amióta kifejlesztették az emberi mozgást, így elsősorban a járást villamos energiává átalakító chipeket, az alkalmazás számos lehetősége merült fel. Hollandiában már olyan diszkóról olvashatunk, ahol a táncolók fejlesztik ki csoszogásukkal a tánctér megvilágítását.

Egyetlen lépés 5-8 watt energiát ad, azaz egy ember 10 lépés energiájával már egy 50 wattos izzót képes világításra bírni.

Hongkongban kísérletek folynak, hogy a gyalogosok haladása révén termelt energiával mozgólépcsőt üzemeltessenek. Londonban tavaly kezdődtek azok a próbák, ahol a metróállomások megvilágítását részben az utasok jövés-menésével termelt energiából biztosítanák.

A consoglobe.com portál beszámol róla, hogy a franciaországi Toulouse városában is kihelyeztek már lépési-csoszogási energiát hasznosító járólapokat.

A megújuló energia eme forrását hasznosító legismertebb fejlesztők egyike a brit Pavegen System nevű cég, amely reciklált gumiabroncsokat alkalmaz a rendszerhez, a járdalapokat ebből gyártott réteggel borítják, ezekben vannak a piezoelektromosság elve alapján energiát hasznosító apró elemek.