Érdekességek

A kokain természetre gyakorolt hatása

Bármikor, amikor arról írunk, hogy a kokain előállítása mennyire károsítja az esőerdőket, vagy a marihuána termesztés milyen sok áramot igényel, a hozzászólók erre általában úgy reagálnak, hogy ezekért a tiltás a felelős, és nem a drog maga.

Persze van ebben igazság, hiszen tudjuk, a marihuána legalizálása nagymértékben lecsökkentené az áramfogyasztást. De, a legalizálásról folyó vita bármelyik oldalán állj is, abban a világban, ahol a drogfogyasztás illegális, nem a fogyasztók felelőssége a drog előállításával járó környezetszennyezés? Ugyanúgy, mint azoknak az embereknek is, akik nagy élelmiszeripari cégek termékeit vásárolják, felelősséget kell vállalniuk azért, hogy a gátlástalan ipart támogatják. Lucy Siegle, a The Guardian munkatársa arra kérte fel a nyugati fogyasztókat, hogy csökkentsék az illegális drog iránti keresletet, hogy óvják a környezetet:

Az ember tragédiája mélyen gyökerezik. Az esőerdők egyre nehezebben látják el a megnövekedett számú lakosságot, a bennszülötteket és forrásaikat pedig a kokainkereskedelemért versengő gerillacsapatok kebelezik be. Kolumbiában ezrek kényszerülnek elhagyni otthonukat, átadva azt a kokaingyártásnak. És mivel a kokain-előállítás Peruba és Bolíviába is terjeszkedik, ott is megnövekedett az erőszak mértéke.

Sokkal több védett területre lenne szükség. Habár ezek nem számolnák fel a drogkereskedelmet, de legalább csökkenthetnék a mértékét. Legelőször is a kábítószerek iránti igényt kellene csökkenteni. Így nemcsak a fogyasztók tisztulhatnának kicsit, de a környezet is.

Forrás: http://www.treehugger.com