Érdekességek

Az Adidasnak is lépnie kell egy zöldebb jövő érdekében

Egy nem rég készült kutatás eredménye szerint jó esély van arra, hogy a ruháid nonylfenol ethoxylátot (NPE-t) tartalmaznak, egy olyan vegyületet, ami a vízbe kerülve nonylfenollá alakulhat. Ez pedig egy mérgező, hormonroncsoló vegyület.

14 nagy ruhagyártó cég 78 ruhadarabját vizsgálták meg, és ebből 52, köztük négy Adidas termék pozitív lett NPE-re.

Ez az egész textiliparban jelenlévő probléma – olvasható a greenpeace.org-on. Olyan kihívást jelent, ahol a vezető márkáknak kell vállalni a főszerepet, hogy átfogó változások menjenek végbe. De milyen lépésekre van szükség? A Detox-kampány a Pumát és a Nike-t arra sarkallta, hogy méregmentessé tegyék a termékeiket és gyártási folyamatot, míg az Adidas alig tett eddig valamit az ügy érdekében.

A Nike és a Puma már benne van – de hol van az Adidas?

Hála a Detox-kampánynak és természetesen a vásárlók támogatásának, a Nike és a Puma (a világ első-, ill. harmadikszámú ruhagyártó cége) már a beszállítóikkal együtt elkötelezte magát a méregmentes gyártás mellett, melyet 2020-ra terveznek teljesen megvalósítani.

Dirty Laundry 2

A Dirty Laundry nevű tanulmány keretein belül megvizsgálták a vezető márkák ruháit és a szövetet tartalmazó cipőit. Az eredmény szerint az Adidas, a H&M, a Calvin Klein, az Abercombie&Fitch és még tíz cég termékeiben kimutatható az NPE, mely mérgező nonylfenollá (NP) alakulhat át. Az NP hormonkárosító hatású, amely felhalmozódik a táplálékláncban, és már egészen kis mennyiségben is veszélyes.

A vizsgált minták között voltak természetes és szintetikus anyagból készült ruhadarbok, női, férfi- és gyermekruhák, valamint felső-, és alsóruházat is.

Mit jelentenek az eredmények?

Mivel ez a tizennégy cég nem tett semmit annak érdekében, hogy mérgező anyagoktól mentes ruhákat állítson elő, a vásárlónak kell elvégezni a piszkos munkát. És amint az ilyen veszélyes anyagokat tartalmazó ruhákat kimossuk, a kemikáliák a vízvezeték-rendszerbe kerülnek, ahol elékezdik kifejteni ártó hatásukat.

Sajnos a szennyvíztisztító berendezések nem jelentenek tökéletes megoldást a problémára, mivel az NPE-t csak részlegesen tudják lebontani. Sőt, valószínű, hogy csak felgyorsítják az nonylfenollá való átalakulást. Vagyis: ha kimosod a ruhát, mielőtt felvennéd, hogy megvédd magad a vegyszertől, akkor tulajdonképpen az ivóvizet szennyezed.

Az eredmények arra világítanak rá, hogy ezeket a vegyületeket a ruhagyártók világszerte használják, így a probléma sokkal nagyobb, mint gondoltuk. Azokat a ruhákat, amelyekben kimutatták az NPE-t, a világ legkülönbözőbb pontjain vásárolták, illetve gyártották, jelezve, hogy nem pusztán egy lokális problémáról van szó.

Több bajnokra van szükség

A vizsgálatok eredménye rávilágít a nemzetközi ruhagyárak által sugallt marketing-álom mögötti valóságra. Az embereknek joguk van tudni, hogy milyen vegyi anyagok vannak azokban a ruhákban, amiket mit sem sejtve hordanak. És azt is joguk van tudni, hogy ezek az anyagok pontosan milyen hatással vannak az egészségükre és a környezetre.

A gyártóknak el kell távolítani ezeket a kemikáliákat a termékeikből, és erre a legjobb mód az, ha méregmentesítik az egész gyártási folyamatot.

Itt az idő, hogy az Adidas tegyen valamit azokért a csíkokért

Látszik, hogy a Nike és a Puma komolyan gondolja a vegyszermentes gyártást, hiszen minden szükséges lépést megtesznek az ügy érdekében. Az Adidasnak viszont még sok tennivalója van hátra. Ha versenyben akar maradni, be kell szállnia a játékba, kezdve a károsanyag-kibocsátás minimalizálásával, mert csak így juthat vezető szerephez egy új, átláthatóbb iparban is.

Egy jobb világ vár ránk, de ahhoz, hogy megvalósuljon, igazi bajnokok kellenek. Vajon az Adidas készen áll arra, hogy vezető márka maradjon egy méregmentes jövőben, vagy ezt a feladatot inkább a Nike-ra és a Pumára bízza?

Forrás: http://www.greenpeace.org