Érdekességek

Alicia Silverstone a biztonságos kozmetikumok ügye mellé állt

Az állatjogi aktivista, vegán színésznő, Alicia Silverstone az emberek és az állatok számára egyaránt biztonságos kozmetikumokat kezdte népszerűsíteni.

Kristin Bauer van Straten aktivista példáját követve Silverstone levélben kereste meg John Dallit, az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Bizottság egyik tagját. Silverstone arra kérte Dallit, hogy támogassa az állatokon tesztelt kozmetikumok illegálissá nyilvánítását.

Az erre vonatkozó jogszabály várhatóan 2013-ban lép életbe, de sokan attól tartanak, hogy ennél is tovább kell várni. Akkor persze nem, ha Silverstone célt ér. Levelében arról ír, hogy nemcsak a felnőttek, de a gyermekek érdeke is, hogy betiltsák az állatokon való tesztelést – számol be az ecorazzi.com.

A levélben ez áll: „Modern tesztelési eljárásokra van szükség, melyek segítségével meg lehet állapítani a kozmetikumok emberi szervezetre gyakorolt hatását. Az állatokon való tesztelés felettébb kegyetlen, ráadásul a termékek emberre gyakorolt hatására sem lehet következtetni az eredményekből. A modern tesztelési eljárások hihetetlen fejlődésen mentek át az utóbbi időben. Gyorsabbak, olcsóbbak és nem utolsó sorban hatékonyabbak, mint az állatokon történő tesztelés. Néhány új módszer még azt is ki tudja mutatni, hogy az egyes kozmetikumok milyen hatással vannak a gyerekek szervezetére.”

Nem csak Silverstone és Bauer van Straten viselik szívükön az állatok ügyét. Az Orvosok a Megbízható Gyógyszerekért egyesülete (Physicans Comittee for Responsible Medicine) is e-mailben tervezi megkeresni Dallit, hogy sürgesse az EU-t a törvény hatályba léptetésében.