Érdekességek

A koriandermag olaj baktériumölő hatása

Mennyi élelmiszerbotrány jut eszedbe az elmúlt néhány évből? Nem kezdjük el sorolni, de szinte minden hónapra jut egy ilyen mostanság, és általában az élelmiszerben lévő baktériumok tehetők felelőssé az emberi megbetegedésekért.

Sokat lehet hallani az élelmiszer-besugárzásról is manapság, melynek segítségével elpusztíthatóak az élelmiszerekben lévő kórokozók. Az Environmental Protection Agency szerint az élelmiszer-besugárzás nagyjából olyan, mint a pasztőrözés, de azért hozzáfűzik, hogy a sugárzás hatásairól mg kevesebbet tudunk.

Egy mostanában megjelent tanulmány szerint a koriandermag olajjal természetes módon vehetjük fel a harcot a baktériumok ellen. A kutatók megállapították, hogy a koriandermag olaj roncsolja a baktériumok sejtmembránját, ami megakadályozza, hogy lélegezzenek, így gyorsan el is pusztulnak. Az olajat e-colin, szalmonellán, MRSA-n – ez egy antibiotikumnak ellenálló staphylococcus-törzs – és még nyolc kártékony baktériumon tesztelték, és az eredmények biztatóak lettek. „A baktériumok nagy részét már az 1,6%-os koriandermag olaj oldat is elpusztította.”

Bárki, aki termesztett már koriandert a leveléért, az tudja, hogy milyen gyorsan hoz magot ez a növény. Lehet, hogy az utóbbi időben népszerűvé vált korianderes salsa a legjobb dolog, ami velünk történhetett!

Mivel a növény egyszerűen termeszthető, és ilyen csodálatos hatása van a szervezetünkre, könnyen lehet, hogy sok farm szakosodik majd a koriander-termesztésre, így gyorsan el tud majd terjedni a piacon.

Forrás: http://www.mnn.com