Érdekességek

Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ a SZIN Zöld Placcán

A Tanulmányi és Információs Központ (TIK) idén először jelent meg SZIN „zöld”szervezeteket felsorakoztató úgynevezett Zöld Placcán.

Az egyedi kezdeményezéssel az Intézmény legfőbb célja az volt, hogy tájékoztassa a látogatókat arról, hogyan léphetnek a környezettudatos életmód útjára, továbbá, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egy állami intézmény üzemeltetésével, tudatformáló rendezvényeivel is nagyon sokat tehet a környezeti terhelés csökkentésének érdekében. Kvíz, ökológiai lábnyom mérés, szelektív hulladékgyűjtési próba, Ígéret fa várta az SZTE TIK sátrához ellátogatómintegy 700 főt.

A Zöld Placcon a Tisza-part melletti SZTE TIK sátorban négy napon keresztül keresték a „legzöldebb” fesztiválozókat. A „Zöld Fesztiválarc” kitüntetés elnyeréséhez három feladatot kellett a résztvevőknek teljesíteniük. Ökokvíz kitöltésével bizonyíthatták környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukat,saját ökológiai lábnyomukat mérhették meg az érdeklődők, továbbá a kihelyezett szelektív kukáknál tesztelhették, hogy mennyire jártasak a szelektív hulladékgyűjtés szabályait illetően. A sátor egyik leglátványosabb eleme az Ígéretfa volt, ahová a fesztiválozók különböző fogadalmakat, ígéreteket írhattak. Néhány ígéret:„Ha összeköltözünk, szelektíven fogjuk gyűjteni a hulladékot.”;„Ígérem, hogy a bevásárlásnál nem kérek műanyag szatyrot, hanem otthonról hozok vászonszatyrot magammal.” A fa népszerűségét mutatja, hogy a Fesztivál végére teljesen levélbe borult.

A négy nap során több mint 400 kvíz került kitöltésre átlagosan 65%-os eredménnyel, s külön öröm volt az a 40 kitöltő, aki több mint 80% felett teljesített. Kiemelendő ezen túlmenően, hogy az ökológiai lábnyomot kitöltők eredményei java részt a magyar (3,6ha/fő) és a világátlag (2,2ha/fő) között helyezkedett el, de több fesztiválozó környezeti terhelése a világátlagnál is alacsonyabb lett.

A Fesztivál záró napján a három legjobb eredményt elért fiatalnak a TIK igazgatója,Erdélyi Evelyn adtaát a Legzöldebb Fesztiválarc díjakat.

A Tanulmányi és Információs Központ elkötelezett híve a zöld megoldások alkalmazásának az infrastruktúra fejlesztés és a rendezvényszervezés területén egyaránt. Ezt bizonyítja több rangos díj,valamint az, hogy a TIK-ben végzett nyári munkálatoknál kiemelt szempont volt a környezeti terhelés csökkentése a fejlesztések, felújítások során.