Érdekességek

Visszatért természetes élőhelyére az Új-Zélandra tévedt császárpingvin

Visszaengedték a szabad természetbe a világhírűvé vált császárpingvint, amely két és fél hónapja Új-Zélandon ért partot, mintegy háromezer kilométerre tévedve kolóniájától.

A Happy Feet, azaz a Táncoló talpak névre keresztelt hároméves állatot a Tangaroa nevű kutatóhajó “tette vízre” vasárnap Új-Zélandtól mintegy 700 kilométerre délre, a Campbell-szigetek közelében. A pingvinnek innét egyedül kell megtennie az otthonához vezető út fennmaradt részét, mintegy kétezer kilométert.

“Csodálatos érzés, ha az ember elengedhet egy gyógyult pácienst” – írtabe útinaplójába Lisa Argilla, a wellingtoni állatkert állatorvosa, aki Új-Zélandon kezelte – többször meg is műtötte – a legyengült állatot és most elkísérte az Antarktisz felé vezető útra. “Sok szerencsét Mr. HF! Kérem déli irányba ússzon!” – írta a naplóban Argilla doktor, aki a hajó imbolygását élvező páciensétől eltérően tengeribeteg lett a hajóúton.

Happy Feetet hat napig tartó hajóút után engedték vissza egy speciális csúszdán az ott 285 méter mély és 7 Celsius fokos óceánba. Az állatorvos telefonos beszámolója szerint a pingvint némileg “bátorítani” kellett, hogy elhagyja jégketrecét, ám amint hátrafelé belepottyant a vízbe, máris alámerült és végleg szem elől tűnt.

A madár június 20-án ért partot Új-Zéland festői strandján, Peka Peka Beachen. A szigetországban előtte több mint negyven évig nem bukkant fel egy fajtársa sem.

Happy Feet világszerte nagy feltűnést keltett megjelenésével, sorsa megmozgatta a világsajtót. A madár hó helyett homokot nyelt – így akarta hűteni magát -, életét végül a wellingtoni állatkertben mentették meg. A felgyógyulás sikeres volt, az állat 27,5 kilogrammosra hízott.

A császárpingvint műholdas helymeghatározóval engedték vissza a szabad természetbe; ennek segítségével a kutatók nyomon követhetik Happy Feet tartózkodási helyét és az őt körülvevő víz hőmérsékletét.

Az Új-Zélandra tévedt és webkamerával megfigyelt madárnak már a szárazföldön negyedmilliós internetes “rajongótábora” alakult ki, és a kutatókhoz hasonlóan a laikus érdeklődők is nyomon követhetik sorsának további alakulását a nzemperor.com honlapon. A nyomkövető a tervek szerint az állat következő vedléséig működik.

Happy Feet jelenléte megduplázta a wellingtoni állatkert látogatottságát, és már vannak tervek a történet könyvben, illetve dokumentumfilmben való megörökítésére.

Forrás: http://www.mti.hu