Érdekességek

Műanyagszennyezés ellen zöld porszívó?

Az Electrolux kezdeményezésével bárki, aki zöld porszívót vásárol, hozzájárulhat a tengeri műanyagszennyezés problémájának megoldásához. A vállalat ugyanis minden eladott zöld porszívó árából 1,5 százalékot az Algalita és a 5 Gyres kutatószervezeteknek adományoz. A szervezetek a befolyó összeget kutatásaik és tudományos oktatási tevékenységük finanszírozására fordítják.

Az értékesítési kampány mellett a Facebook-on is elindult az adománygyűjtés. Minden új like után, ami 2011. szeptember 1. és október 31. között érkezik a facebook.com/electroluxappliances oldalra, 1 eurót adományoz az Electrolux az Algalita Tengerkutató Alapítványnak, és partnerének a 5 Gyres-nek.

Az Electrolux és a 5 Gyres szervezet már idén márciusban is dolgozott együtt. Akkor azért indították el közös expedíciójukat, hogy megtisztítsák az Atlanti-óceán déli részét a műanyaghulladéktól. A mostani akció célja az, hogy elemezzék az óceánokból kihalászott műanyaghulladékot és megvizsgálják, azok tengeri környezetre gyakorolt káros hatásait. Emellett a két kutatószervezet egy oktatási célú előadás-sorozatot is készít, hogy minél többen megismerjék, milyen gyakorlati megoldások léteznek a műanyaghulladékok által okozott problémák kezelésére a háztartásokban, a munkahelyeken és egyéb közösségekben.

A Porszívók a tengerből elnevezésű, nemzetközi műanyaghulladék-gyűjtési kampányt 2010 júliusában indította el a vállalat, mellyel a műanyagszennyezés problémájára és az újrahasznosítható műanyag hiányára kívánja felhívni a figyelmet. Az óceánok ugyanis tele vannak műanyaghulladékkal, míg a szárazföldön hiány van a környezetbarát porszívók gyártásához szükséges újrahasznosított műanyagból.

Belényesi Zsolt értékesítési igazgató közlése szerint az Electrolux jászberényi gyárában készülő, környezetbarát porszívók alapanya 55-70%-ban újrahasznosított műanyag. Az alapanyag előállításához körülbelül 2 literrel kevesebb nyersolajra és 80 literrel kevesebb vízre van szükség, mintha ugyanez az alapanyag új műanyagból készülne. A zöld modellek előállításához ráadásul 90 százalékkal kevesebb energiát használnak fel.