Érdekességek

Műanyagszennyezés ellen zöld porszívó?

2011.09.07. - 10:39  |  Nincs hozzászólás

Újabb fejezetéhez érkezett az Electrolux műanyaghulladék-gyűjtési kampánya, a Porszívók a tengerből kezdeményezés. Szeptembertől a vállalat a zöld porszívók eladásából származó bevétel egy részét az Algalita Tengerkutató Alapítvány és a 5 Gyres kutatószervezet javára ajánlja fel – derül ki a cég sajtóanyagából.

Az Electrolux kezdeményezésével bárki, aki zöld porszívót vásárol, hozzájárulhat a tengeri műanyagszennyezés problémájának megoldásához. A vállalat ugyanis minden eladott zöld porszívó árából 1,5 százalékot az Algalita és a 5 Gyres kutatószervezeteknek adományoz. A szervezetek a befolyó összeget kutatásaik és tudományos oktatási tevékenységük finanszírozására fordítják.

Az értékesítési kampány mellett a Facebook-on is elindult az adománygyűjtés. Minden új like után, ami 2011. szeptember 1. és október 31. között érkezik a facebook.com/electroluxappliances oldalra, 1 eurót adományoz az Electrolux az Algalita Tengerkutató Alapítványnak, és partnerének a 5 Gyres-nek.

Az Electrolux és a 5 Gyres szervezet már idén márciusban is dolgozott együtt. Akkor azért indították el közös expedíciójukat, hogy megtisztítsák az Atlanti-óceán déli részét a műanyaghulladéktól. A mostani akció célja az, hogy elemezzék az óceánokból kihalászott műanyaghulladékot és megvizsgálják, azok tengeri környezetre gyakorolt káros hatásait. Emellett a két kutatószervezet egy oktatási célú előadás-sorozatot is készít, hogy minél többen megismerjék, milyen gyakorlati megoldások léteznek a műanyaghulladékok által okozott problémák kezelésére a háztartásokban, a munkahelyeken és egyéb közösségekben.

A Porszívók a tengerből elnevezésű, nemzetközi műanyaghulladék-gyűjtési kampányt 2010 júliusában indította el a vállalat, mellyel a műanyagszennyezés problémájára és az újrahasznosítható műanyag hiányára kívánja felhívni a figyelmet. Az óceánok ugyanis tele vannak műanyaghulladékkal, míg a szárazföldön hiány van a környezetbarát porszívók gyártásához szükséges újrahasznosított műanyagból.

Belényesi Zsolt értékesítési igazgató közlése szerint az Electrolux jászberényi gyárában készülő, környezetbarát porszívók alapanya 55-70%-ban újrahasznosított műanyag. Az alapanyag előállításához körülbelül 2 literrel kevesebb nyersolajra és 80 literrel kevesebb vízre van szükség, mintha ugyanez az alapanyag új műanyagból készülne. A zöld modellek előállításához ráadásul 90 százalékkal kevesebb energiát használnak fel.

Forrás: http://zipmagazin.hu

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »