Érdekességek

Menyétkölyköt nevelnek Szegeden

Különleges ellátást kap az a háromhetes menyétkölyök (Mustela nivalis), amelyet a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában nevelnek.

Bár még csak néhány napja nyíltak ki a szemei a csöppnyi ragadozónak, már nem tejet kap: a gondozók szárnyas hússal etetik, ideje jó részét pedig alpaka gyapjúból készült hálózsákjában töltheti. A dél-amerikai tevefélék közé tartozó alpaka rendkívüli finomságú gyapjáról tudni kell, hogy 10 ezer forint körüli kilónkénti áron kapható. A hálózsákhoz valót természetesen nem a piacon kellett beszerezniük a vadaspark gondozóinak, hiszen a párosujjú patásokból a szegedi állatkertben is él egy csapat.

A menyétkölyköt az állatbarátok Domaszéken találták, és először nem is tudták, hogy miféle szerzettre bukkantak – közölte Endrédi Lajos, a vadaspark munkatársa.

A Picúr névre keresztelt, körülbelül 2,5-3 hetes hím azóta szépen fejlődik, rendkívül aktív és az étvágya is hatalmas, ahogy az egy menyéttől el is várható. A kiadós étkezések meg is látszanak kölykön, egy hét alatt testhossza csaknem kétszeresére nőtt, négy hónapos korára pedig eléri kifejlett méretét.

A kistestű, mindössze 20-25 centiméter hosszú ragadozóról nem túl jó vélemény alakult ki az emberekben, sokan ugyanis – nem tudván, hogy melyik állatról van szó – összetévesztik a nála jóval nagyobb és sok bosszúságot okozó nyesttel.

Termetesebb rokonával ellentétben védett állat. Elsősorban a pockok réme, nyúlánk testalkatával és fürgeségével még üregeikben is veszélyezteti őket. Rendkívül gyors az anyagcseréje, emiatt hírhedten falánk, de ha mégis több zsákmányt ejt el, mint amennyit meg tud enni, földalatti gyűjtőkamrákban tartalékolja a felesleget. Néha még a nálánál jóval nagyobb nyulat is megtámadja, igaz, ritkán jár sikerrel.

Forrás: http://www.mti.hu